Harrastuskenttää ja muuta yhteiskuntaa Suomessa ja maailmassa ravistellut pandemia näyttää asteittain väistyvän näyttelemään pienempiä ja pienempiä osia arkielämässämme. Rokotusten kehittämisen ja muun globaalin yhteistyön myötä maailma ja oma yhteiskuntamme vaikuttaa rajoituksien purkautuessa avautuvan pikkuhiljaa kohti normaalimpaa.
Tulevaisuus näyttää siis meille partiolaisillekin valoisammalta, kun toivon mukaan jo syksyllä voidaan aiemmin totuttuun tapaan aloittaa uutta partiovuotta. Monien mielestä tulevia aikoja miettiessä helpottaakin ajatus, että toiminnassa saataisiin palata takaisin livepartion ihanuuksiin, puuhastelemaan kololle, tai johtajien kesken rakentamaan parempaa partiota kasvokkain kokoustaen ja kavereiden seurasta nautiskellen. Mieli voikin kääntyä kompensoimaan menetettyä liveaikaa haluamalla unohtaa viimeisen puolentoista vuoden olosuhteiden pakosta venytetyt ja sovelletut järjestelyt ja toimintamallit. Tässä vaiheessa, syksyyn ollessa vielä vähän matkan päässä, on kuitenkin hyvä hetki pysähtyä katsomaan vähän taaksepäin. Poikkeusaikoina on partiossa nimittäin kehitetty ja opittu monenlaisia hyviä ja myös tulevaisuudessa erittäin käyttökelpoisia taitoja ja käytäntöjä.
Partiolaisille on aina ollut tärkeää luonnossa toimiminen, onhan tämä kiinteä osa myös partiomenetelmää. Poikkeusaikoina, kun useaan otteeseen on pienempienkin ryhmien kokoontumisia rajoitettu edestakaisin, ovat monet ryhmät kuitenkin kokoontuneet aktiivisesti viikoittain siirtäen ja soveltaen normaalisti koolla suoritettavaa ohjelmaa ulkotiloihin. Partio-ohjelma tarjoaa eri ikäkausille monenlaista aktiviteettia ja pienelläkin soveltamisella ja uskalluksella mukautuu helposti toteutettavaksi ulkona. Ryhmien partio-ohjelmaa toteuttavien kokouksien yhteydessä retkeily, ulkoilu ja omaan ympäristöön tutustuminen asettuu partiossa toimimisen osaksi ihan yhtä hyvin, kuin luonnossa toimiminen partiomenetelmän palapeliin.
Partiotoiminnan toteutumisen ja suunnittelun tärkeimpiä yksikköjä ovat tietenkin lippukunnat ja erityisesti lippukunnissa toimivat vapaaehtoiset. Hallituksen, johtajaneuvoston, leirin suunnittelun tai minkä tahansa muun lippukunta-arjen pyörittämiseen vaadittavan ryhmän toiminta ei onnistu ilman kokouksia. Yhdessä asioiden pureskelu, suunnitteleminen tai kahvittelu ovat tärkeä osa lähes kaikkien partiossa toimivien aikuisten arkea. Poikkeusaikojen rajoitukset ovatkin lähes kaikkialla laittaneet lippukuntien johtajistot ja eri partiotoimijoiden tiimit uusien haasteiden eteen, kun livekokouksien järjestäminen on muodostunut haastavaksi joko rajoitusten, tai yleisesti maalaisjärjen ja vastuullisuuden takia.
Onneksi elämme monella tavalla teknologian kulta-aikaa ja olemmekin oppineet laajasti käyttämään teknologiaa tukemaan johtajiston toiminnalle tärkeitä kokouksia. On alustana sitten Teams, Meet tai Zoom, on varmasti itse kukin meistä harjaantunut jo tässä vaiheessa ainakin jonkin verran harjaantuneeksi etäkokoustajaksi. Omalta kotisohvalta, työpöydän äärestä, auton kaiuttimesta tai kävelylenkiltä korvanapeilla osallistuminen on avannut kokoustamiseen monenlaisia mahdollisuuksia, joita kannattaisi hyödyntää myös tulevaisuudessa. Vaikka varsinainen kokous pidettäisiinkin kasvotusten, lisäksi tarjottava etäosallistumisen mahdollisuus on hieno kädenojennus osallistujille. Hybridikokous madaltaa kynnystä ja poistaa esteitä kokoukseen osallistumiselle kaikille. Erityisen paljon se kuitenkin vaikuttaa johtajiin, jotka eivät ole aktiivisesti mukana lippukunnan viikkotoiminnassa, koska asuvat vaikkapa eri paikkakunnalla tai eivät muista syistä pääse kokoukseen paikalle.
Poikkeusaikojen olosuhteet ovat myös sysänneet isompaa vaihdetta partiossa tiedon jakamisen ja toiminnan järjestämisen suhteen tarvittavaa luovuudelle. Viimeisen puolentoista vuoden aikana on partiossa ympäri Suomea sekä yksittäisten lippukuntien tai piirien että SP:n toimesta kehitetty monia, uudenlaisia aktiviteettikokonaisuuksia esimerkiksi etäpartion toteuttamisen tueksi. Näitä on myös aktiivisesti laitettu jakoon julkisesti ja kaikkien ryhmänjohtajien ja lippukuntien vapaaseen käyttöön. Samalla on myös opittu aktiivisemmin hyödyntämään muita, jo entuudestaan tuttuja valmiita materiaaleja, esimerkiksi SP:n ohjelmapainotuksen tai erilaisten kampanjoiden materiaaleja. Lisäksi on partiossa otettu isoja askeleita teknologian hyödyntämiseen myös ikäkausien ohjelman tukemisessa. On kyseessä sitten Kotikolona, Pandamerkki, #meidänmeri, Kasvatus (k)antaa, Seppo.io, Minecraft, Ilmastoreppu tai mikä tahansa muu mennyt, nykyinen tai tuleva valmis materiaali, on sille varmasti tulevaisuudessa enemmän kysyntää partio-ohjelman tukemisessa.
Pohjanmaan lippukunnat ovat selvinneet monella tapaa poikkeusajoista erittäin hyvin. Suurimmalla osalla on järjestetty aktiivisesti ikäkausille toimintaa sekä kololla, retkeillen että etäyhteyksin ja johtajat ovat oppineet sekä toisiltaan, että nuoremmalta sukupolvelta varmasti paljon muun muassa teknologian hyödyistä. Vaikka toimintaa on jouduttu laajasti rajoittamaan ja soveltamaan, ovat kuitenkin monet jo aiemmin hyvin olleet asiat pysyneet ennallaan. Adventtikalenterikampanja tuotti oikein hyvin olosuhteiden haasteista huolimatta ja useat lippukunnat ovat säilyttäneet kasvuaan tai jopa kääntäneet jäsenmäärää nousuun vaikeina aikoina.
Monilla poikkeusaikojen rajoitukset, partiossa ja muussa elämässä, ovat varmasti nakertaneet fiiliksiä ja jaksamista. Tällaisia kuulumisia on varmasti kuultu monen partiolaisen suusta tänäkin keväänä ja jo pitemmän aikaa. Itseäni on ilahduttanut kuitenkin nähdä, että partiohenki ja toiminnan tärkeys ja arvo nykymaailman lapsille ja nuorille ei ole kadonnut vapaaehtoistemme mielestä. Partion arvoille ja sen tarjoamalle turvalliselle ja moninaiselle yhteisölle on yhteiskunnassamme tilausta nyt enemmän kuin koskaan ja sadat lippukuntien vapaaehtoiset ympäri Pohjanmaata tietävät sen ja ovat valmiina antamaan panoksensa sen hyväksi. Kaikki partion vapaaehtoisina haluamme rakentaa lippukunnissa, piirissä ja valtakunnallisesti aina vaan parempaa partiota, joten menneistä kokemuksista on tärkeää oppia tulevaan, olivat menneet ajat riemukkaita tai hankalampia.
Kuljemme seuraavaa syksyä kohti siis toiveikkain mielin ja innosta soikeina! Kesän aikana ehditään vielä sitä ennen ladata akkuja ja nautiskella kesäretkistä omien partiokavereiden kesken. Myös lippukunnan yhteisille kesäretkille on tilausta, että päästään taas hiukankin leireilyn makuun, ensi vuonna on kuitenkin luvassa leireilyn herkkupaloina sekä talvinen Hile että kesäinen Kajo! Aurinkoista partiokesää kaikille, syksyllä taas nähdään!
Henri ”Henkka” Korkeaniemi, Aluetyöstä ja Lippukuntatuesta vastaava piirihallituksen jäsen