Piirilehti Pohjan Puhuri

Pohjanmaan Partiolaisten piirilehti Pohjan Puhuri ilmestyy kaksi kertaa vuodessa jokaiseen piirin partiolaisen kotiin. Lehden pääasiallisena kohderyhmänä ovat samoajat, vaeltajat ja aikuiset. Lisäksi Puhuri on tärkeä viestintäkanava nuorten jäsenten vanhemmille. Lehden toimituskuntaan kuuluvat päätoimittaja, toimitussihteeri sekä aktiivisia toimittajia ja valokuvaajia.


Kirjoita Puhuriin!

Onko sinulla juttuidea, valmista materiaalia tai vinkki toimitukselle? Puhuriin tuleva aineisto toimitetaan suoraan päätoimittajille aina deadlineen mennessä. Pohjan Puhuri varaa oikeuden valita julkaistava sisältö sekä editoida saamaansa aineistoa, tästä toki ilmoitetaan!

Puhurin toimituskunta etsii jatkuvasti mukaansa myös uusia toimittajia ja kuvaajia, joten ota yhteyttä!

Päätoimittajat

  • Minea Sakko (etunimi.sukunimi@partio.fi)
  • Fiona Rantanen (etunimi.sukunimi@partio.fi)

Vuoden 2024 aineiston deadlinet

1/2024 11.3. (ilmestyy 26.4.)
2/2024 21.10. (ilmestyy 4.12.)

​Huomaa, että lehti saattaa deadline-päivänä olla jo täynnä. Ole siis yhteydessä päätoimittajaan hyvissä ajoin!

Ohjeet kirjoittajalle

Jutun voit toimittaa painoon kirjoitettuna vaikkapa Wordilla, OpenOfficella tai Notepad-ohjelmalla. Et siis tarvitse kalliita ohjelmistoja osallistuaksesi Puhurin tekoon.

Jotta toimituksen työ olisi vaivatonta, merkitse dokumenttiin selkeästi, mikä osa tekstistä on otsikko, ingressi ja mikä itse juttu eli leipäteksti. Mieti myös valmiiksi kuvatekstit ja muista ilmoittaa kuvaajan nimi! Älä koristele tekstiä turhaan, sillä toimituksen täytyy poistaa tekstistä kaikki tyylimuotoilut ennen taittoa.

Toimituksen työ helpottuu huomattavasti, jos teksti on sähköisessä muodossa. Kirjeet, skannatut tiedostot ja muut sellaiset toimituksen täytyy kirjoittaa uudestaan käsin, mikä vie aikaa.

Merkkimäärät

Täysin pitävää merkkimäärää on mahdotonta antaa: jos kuvia on paljon, tekstille on välttämättä vähemmän tilaa. Myös pitkä ingressi ja/tai otsikko vie tilaa itse jutulta. Mikäli kuvia taas ei ole ollenkaan, on tekstille runsaasti tilaa. Pyri kuitenkin pysymään annetuissa merkkimäärissä. Toimitus on sinuun yhteydessä, mikäli mittaa on tarpeen muuttaa!

2 aukeamaa: 4000-4800 merkkiä
Aukeama: 1500-2000 merkkiä
Sivu: 700-1200 merkkiä
Valokeila: 1500-2000 merkkiä
Kolumnit max.: 1500 merkkiä

Pidä aina huoli, että käytössäsi on alkuperäinen, suurikokoinen kuvatiedosto. Älä siis pienennä ja pakkaa kuvia, sillä se tekee kuvista julkaisukelvottomia. Huomaathan, että myös Facebook, WhatsApp ja muut sosiaaliset mediat pakkaavat kuvatiedostoja! Paperille painettujen kuvien kuvanlaadun on hyvä olla paras mahdollinen, mikä kannattaa muistaa kameran asetuksia valittaessa.

Mikäli et ole varma, onko kuva sopiva lehteen, ole yhteydessä toimituskuntaan. Jos kuva on liian suuri lähetettäväksi sähköpostilla, voit hyödytää esimerkiksi muistitikkuja (ne palautetaan kyllä!) tai pilvipalvelua, kuten esimerkiksi ilmaista Google Drivea.


Ilmoita Puhurissa

Julkaisija

Pohjanmaan Partiolaiset ry
Ilmestyminen: 2 numeroa vuodessa
Levikki: 4500 kpl
Painopaikka: PunaMusta, Forssa

Tekniset tiedot

Koko: 185 x 255 mm
Väri: neliväri CMYK
Sivumäärä: 24 + kannet
Väriprofiili: Coated Fogra 39