Lippukunnan kasvu

Kasvussa ei ole kysymys rahasta. Ei päämäärättömästä halusta haalia isoja ryhmiä. Ei itsekkäästä tarpeesta olla suurin ja kaunein. Kasvu voi tuntua sanana rasittavalta ja yhdentekevältä, mutta todellisuudessa se on kaikkea muuta. Nimittäin ilman partiolaisia partiolla ei ole mitään merkitystä. Pyritään, että partio kuuluisi yhä useamman elämään.

”Otetaan kasvu osaksi lippukunnan arkea! Kasvu on pieniä, mutta sitäkin tärkeämpiä tekoja.”


Kasvuvinkkejä lippukunnalle

Kasvu voi olla hyvin pieniä, mutta sitäkin tärkeämpi asioita ja tekoja. Kasvuryhmä julkaisee 1-2 kuukauden välein lippukunnille suunnattuja kasvuvinkkejä.  

Olemme koonneet vuoden 2020 ja 2021 vinkit yhteen omiin tiedostoihinsa. Halutessasi voit hyödyntää niitä esimerkiksi näin:

  • Voit napata aina yhden tai useamman kasvuvinkin johtajiston kokoukseen ja miettiä miten lippukunnassanne vinkki toteutuu, mitä olisi vielä hyvä kehittää.
  • Voit tulostaa vinkit, leikata kuvat ja tekstit erilleen ja pelailla esimerkiksi johtajiston kokouksessa tai suunnittelupäivässä niiden avulla muistipeliä tai yhdistä kuva ja teksti – näiden avulla voi herättää keskustelua kyseisistä aiheista.

Kuinka kertoa aikuisille partiosta ja saada mukaan lisää aikuisia?

Uusien aikuisten kutsuminen mukaan partioon on aina ajankohtaista. Partion aikuisrekrykampanja pyörii nykyisin ympärivuotisesti. Lippukunnille on tarjolla materiaalipaketteja, joita voitte käyttää uusien aikuisten viestinnän ja perehdytyksen tukena. Voitte järjestää tutustumistapahtumia itsellenne sopivana hetkenä ja markkinoida niitä uusille aikuisille omalla alueellanne.  Lue lisää ja tilaa materiaalipaketti partion aikuisrekrykampanja -sivuilta.

Kaipaatko apua siihen kuinka kertoa partiosta aikuisille? Ota avuksi Mainiota partiomenoa aikuisille – partion esittely -diat (PDF)!

Partio.fi/aikuisille -sivustolle on kerätty tietoa partiosta aikuisten näkökulmasta sekä kerätty partioon aikuisena liittyneiden tarinoita. Myös tämä sivusto on hyvä pitää mielessä aikuisten rekrytointia tehdessä.

Partion sivuille on koottuna vinkkejä lippukunnan pestien markkinointiin. Sivustolla on lyhyitä tekstejä kuvaehdotuksineen erilaisista lippukunnan pesteistä, joidenka avulla voi esimerkiksi lippukunnan sosiaalisessa mediassa etsiä uusia pestiläisiä lippukuntaan. Ei muuta kuin somettamaan!

Mitä muita vinkkejä olisi siihen, kuinka aikuiset saadaan mukaan partioon? Ota avuksi Rekrytin-työkalu!

Rekrytin – Aikuiset partioon, miten? (PDF)

(Kun painat ruutua, avautuu sinulle uusi sivu, lisätietoja ja vinkkejä.)


Pikapestit -materiaali

Aikuiset mahdollistavat lapsille ja nuorille arvokkaan harrastuksen. Pestit eli vastuutehtävät partiossa ovat erikokoisia, mutta jokainen niistä on yhtä tärkeä.

Pikapestit-materiaali on tarkoitettu avuksi lippukunnassa tarvittavien pienten tehtävien hoitajien löytymiseen. Se auttaa sanoittamaan, millaista apua lippukunnassa tarvitaan. Lisäksi se tarjoaa esimerkiksi huoltajille ja/tai johtajiston jäsenille helpon tavan ilmoittautua tekemään näitä tehtäviä.

Lue lisää ja tulosta materiaali käyttöön (PDF)


Lippukuntahaku

Partion nettisivujen lippukuntahaussa tehdään joka syksy tuhansia lippukuntahakuja, kun uudet partiolaiset ja heidän vanhempansa etsivät sopivaa lippukuntaa itselleen tai lapselleen. Hakua tehdään syksyn lisäksi ympäri vuoden. 

Näkyyhän teidänkin lippukuntanne sekä kolonne sijainti lippukuntahaussa? 

Merkitsettehän lippukuntahakuun lippukuntanne tiedot! Tiedot pääset päivittämään lippukunnan Kuksa profiilin etusivulla. Katso ohjeet partion nettisivuilta.

  • Ruksi kohtaan ”Salli liittyminen partion kotisivujen kautta”
  • Kokoontumispaikka (osoite ja koordinaatit)
  • Kohderyhmä (tyttö-, poika- tai yhteislippukunta)
  • Lippukunnan kotisivujen osoite
  • Ikäkausiryhmien tiedot ajan tasalle
  • Kategorian merkitseminen (erä-, ilma-, maa-, merilippukunta sekä onko toimintaa perhepartiolaisille ja sisuille)
  • Lippukuntahakuun kannattaa lisätä myös pieni esittely lippukunnasta sekä yhteistiedot miten teihin saa yhteyden. Tässä esimerkkiteksti, jota voitte käyttää apuna.

Olemme (nuori, perinteikäs, aktiivinen tms.) (tyttö-, poika-, yhteis)lippukunta (paikkakunnalta X)! Järjestämme (erähenkistä) toimintaa/maa- ja meripartiotoimintaa  (minkä ikäisille?). Lisäksi järjestämme (perhepartiotoimintaa/aikuispartiota)

Meihin voi liittyä ympäri vuoden! Paina alla olevaa sinistä nappia tai ole meihin yhteydessä (yhteystiedot).  

Kokoontumispaikkamme on (missä?). 

Lisätietoa toiminnastamme löydät
– Lisää tähän lippukunnan nettisivut ja sosiaaliset mediat

(Syksyn alussa lisäksi:)

Kauden aloitustapahtumamme on tulossa x.x.xxx (paikassa X), tervetuloa mukaan niin uusille kuin vanhoillekin partiolaisille! Lisää tietoa ja ohjeet ilmoittautumiseen: [linkki tapahtumaan] 


Uuden lippukunnan perustaminen tai nukkumassa olevan herättäminen

Eikö paikkakunnallanne ole partiotoimintaa? Vai olisiko partioon tulijoita enemmän kuin alueen nykyiset lippukunnat pystyvät ottamaan vastaan? Vai haluaisitteko kenties aloittaa meripartiotoiminnan? Vastaus kysymyksiin on lippukunnan perustaminen tai mahdollisesti paikkakunnalla nukkuvan lippukunnan herättäminen! 

Suomen Partiolaisten sivuille on koottu liuta lippukunnan perustamiseen liittyvää aineistoa, toivottavasti niistä on sinulle apua. Tukea, lisää vinkkejä ja lisätietoja  lippukunnan perustamiseen tai herättämiseen saat Pohjanmaan Partiolaisten kasvuryhmältä tai piiritoimistolta järjestökoordinaattorilta. 


Kasvuryhmä

Pohjanmaan Partiolaisten kasvuryhmän tehtävänä on tukea ja tarjota konkreettisia kasvun vinkkejä lippukunnille. He myös kehittävät konkreettisia tekoja piirin ja lippukuntien kasvun tukemiseksi, pohtivat tulevaisuutta, tutkivat kasvun esteitä, hidasteita ja mahdollisuuksia sekä tukevat uusien lippukuntien perustamista tai jo olemassa olevan nukkuvan lippukunnan herättämisessä.

Lippukunnat voivat olla suoraan yhteydessä kasvuryhmään.

Kuvat: Anna Enbuske, Riitta Kivivasara, Joel Forsman, Hanna Hämäläinen