Valmennus

Mitä valmennus on? Valmentaja valmentaa lippukuntaasi kehittymään. Valmennus voi olla lippukuntasi oma kehitysprojekti tai yhteinen naapurilippukuntien kanssa. Valmentaja tukee lippukuntaa kehitysprojektin suunnittelussa, läpiviennissä ja arvioinnissa ja on tärkeä vierellä kulkija koko projektin ajan.

Mitä apua lippukunnalle
Onko lippukunnallanne joku selkeä kehitettävä asia ja tavoite? 
Ei ole. 
Kysäiskää jeesiä partiotoimistolta. Esimerkiksi Laadun portaat keskustelu tai haaveiden lippukunta työkalun aloituskeskustelu voisivat sopia teille. 
Onko lippukunnallanne joku selkeä kehitettävä asia ja tavoite? 
Joo. Seuraavaksi mietitään toimiiko lippukunnan perusarki?
Ei toimi.
Laitetaan ensin arki kuntoon!
Järjestökoordinaattori

Miten valmennusprosessi etenee

  1. Aloita olemalla yhteydessä aluetyötä tekevään järjestökoordinaattoriin. Alueiden 1-5 työntekijänä toimii Elina Niskala ja alueiden 6-10 työntekijänä toimii Tuija Mantsinen. Työntekijöiden yhteystiedot löydät täältä. Työntekijöiden tehtävänä on arvioida ja pohtia onko kyseessä valmennus, vai sellainen perustuki, jossa työntekijä auttaa lippukuntaa.
  2. Kun kyseessä on kehitysprojekti, jossa valmennus olisi paikallaan, vie työntekijä tästä tarpeesta tiedon valmentajajaostolle. Uudet valmennuspyynnöt käsitellään valmentajajaostossa noin kerran kuukaudessa.
  3. Valmennukset jaetaan resurssien ja aikataulujen mukaan valmentajille. Valmennusta ei ole tarkoitettu pika-avuksi, vaan lippukuntien kehityskohteiden rauhallisempaan työstämiseen. Saattaa siis kestää jonkin aikaa, että valmennuksenne alkaa.
  4. Valmentaja on teihin yhteydessä ja kartoittaa projektia tarkemmin ja sopii jatkon aikataulusta.
  5. Valmennuksessa lippukunta sitoutuu työstämään kehityskohdettaan valmentajan avustuksella. Valmennus sisältää aina vähintään alku- ja lopputapaamisen valmentajan kanssa. Projektista riippuen näiden välillä voi olla enemmän tai vähemmän muita tapaamisia.
  6. Lopputapaamisen jälkeen valmennus päättyy, tai valmennusta jatketaan uutena valmennusprojektina esim. samaan aiheeseen liittyvän seuraavan vaiheen parissa.

Valmennuksen ratkaisukeskeisyys

Valmennuksen tavoitteena on etsiä ratkaisuja lippukuntien kehityskohteisiin. Valmentaja ei anna valmiita ratkaisuja avaimet käteen periaatteella, vaan on lippukunnan tukena ja apuna lippukunnan omassa pohdinnassa ja keskustelussa. Valmentaja voi kertoa vinkkejä ja ideoita, mutta ei päätä mitään teidän puolesta, vaan muodostatte itse oman tavoitteenne ja ratkaisunne. On tärkeää muistaa, että täydellistä ei ole, vaan pyritään siihen mikä on tarpeeksi hyvä.

Ratkaisukeskeisyys
1. Mitä haluat tai toivot? Mikä on toivottu lopputulos.
2. Miten toteutan toiveeni? Mitä mahdollisuuksia ja voimavaroja menneisyydestä, kykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Tehdään yksityiskohtainen kuvaus toteuttamisesta.
3. Missä olen? Mitä on jo tapahtunut? Mitä seuraavaksi? Arvioidaan edistyminen. 
Onko lopputulos tarpeeksi hyvä?
Kuvan lähde www.katjakiiski.com