Pihaus

Pihaus: Tästä syystä meidän pitää kasvaa

Kesä on kääntynyt syksyyn ja partiokausi on starttaamassa. Syksylle onkin luvassa monenlaista toimintaa, jos vain koronatilanne sallii toiminnan järjestämisen. 

Syksy on lippukunnille aktiivisen jäsenhankinnan aikaa. Pohjanmaan Partiolaiset ovatkin kunnostautuneet viime vuosina erinomaisella uusien partiolaisten sisäänotolla ja jäsenmäärän kasvulla. Elokuussa julkaistun jäsentilaston mukaan Pohjanmaan jäsenmäärä oli kasvanut 3,2 % edelliseen vuoteen verrattuna, mikä on erinomainen tulos.  

Miksi meidän pitää kasvaa ja miksi pitää ottaa uusia jäseniä? Jos lippukunta ei ota säännöllisesti uusia jäseniä, lippukunnan jäsenmäärä lähtee väistämättä laskusuuntaan ja lippukunnan toiminta ei uusiudu ja pysy elävänä. Uusia jäseniä tarvitaan eri ikäkausiin, mutta muistetaan rekrytä myös aikuisia, jotta saadaan uusia johtajia jakamaan vastuuta lippukunnassa.

Oma lippukuntani on yksi piirin kasvulippukunnista. Kuulemme usein kysymyksiä siitä, että miten on mahdollista, että voimme ottaa sisään vaikka 50 uutta jäsentä. Meille siinä ei ole mitään erityistä. Useita vuosia olemme antaneet ohjeeksi ilmoittautua partioon rajoittamatta määrää. Ryhmien järjestäminen ja johtajien löytyminen ei ole aina ollut helppoa, mutta en muista vielä tilannetta, että jollekin olisi pitänyt sanoa, että sinä et mahdu mukaan toimintaan. Lasten vanhemmista olemme saaneet vuosittain uusia johtajia, kun vanhemmat ovat halunneet olla mukana mahdollistamassa oman lapsen ja myös kaikkien lasten partiotoimintaa. 

Aika moni lippukunta ilmoittaa näin syksyllä: Hei! Meillä on tilaa x – määrälle sudenpentuja. Entä jos tänä syksynä uskaltautuisitte ilmoittamaan  Hei! Tervetuloa partioon. Otamme mielellämme mukaan myös uusia aikuisia mahdollistamaan toimintaa? Uuden aikuisen mukaan ottaminen vaatii lippukunnan toimijoilta kykyä opastaa, kouluttaa, ohjata ja mentoroida. Tärkeintä on kulkea rinnalla ja auttaa alkuun sekä ohjata uudet johtajat kouluttautumaan piirin kursseille, joista saa hyvät eväät partiotaipaleelle.  

Piirihallitus lupasi noin 1,5 vuotta sitten, että Hehkujen yhteydessä järjestetään Tervetuloa partioon –kurssi. Näin tehtiin viime vuonna ja osallistujia oli ehkä yhden käden sormien verran. Tänä vuonna Tervetuloa partioon –kurssi toteutui kolmella paikkakunnalla ja mukana on jokaisella kerralla useita uusia aikuista johtajia eli yhteensä toistakymmentä uutta aikuista piirin alueella 

Tsemppiä kaikille lippukunnille ja johtajille syksyn aloitukseen! Yritetään mahdollistaa, että jokainen partioon haluava lapsi ja aikuinen löytäisi paikkansa piirin lippukunnista. 

 

Saija Kivelä, Pohjanmaan Partiolaisten piirinjohtaja