Pihaus

Pihaus: Oletko sinä nukkuvien puolueessa?

Partio kasvattaa jäseniään aktiivisiksi yhteiskunnan jäseniksi. Mutta oletko sinä nukkuvien puolueessa, kysyy Kaisa piirihallituksen Pihaus-blogissa.

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa äänioikeuttaan käytti 47 prosenttia 18-24-vuotiaista ja 58 prosenttia 25-34-vuotiaista (Eduskuntavaalitutkimus 2015). Ikäväkseen voi siis todeta, että liian moni ensikertalaisäänestäjistä on ollut nukkuvien puolueessa ja jättänyt oman mahdollisuutensa  vaikuttaa käyttämättä. Miksi vaalit eivät kiinnosta nuoria?

Eduskuntavaalit 2019

  • Ennakkoäänestysaikana 3.- 9.4.2019 voit äänestää Suomessa missä tahansa ennakkoäänestyspisteessä 
  • Varsinainena vaalipäivä 14.4. voit äänestää vain sinulle ennakkoon määrätyssä äänestyspaikassa
  • Lisätietoa partioehdokkaista, vaaleista sekä vaaliteemaisista toimintavinkeistä löydät Partion Partioehdokkaat-sivulta 

Todennäköisesti vaalit koetaan liian etäällä oleviksi, eikä koeta että omalla äänellä olisi loppujen lopuksi merkitystä. Mutta merkitys kasvaa äkkiä huomattavaksi kun useampi ajattelee niin.  Yli 50-vuotiaista taas lähes jokainen äänestää, ja näin ollen heidän äänensä myös korostuu ehdokasvalinnoissa.

Tiedetään myös, että useimmiten äänestetään omaa elämäntilannetta vastaavaa ehdokasta, eli iäkkäämmät äänestävät iäkkäämpiä päätöksentekijöitä, mikä taas vastaavasti näkyy siinä minkälaisiin asioihin vaikutetaan ja mistä ollaan valmiita taistelemaan.

Vaikka partio on puoluepoliittisesti sitoutumaton, ei se ole este olla aktiivinen kansalainen, vaikuttaa äänestämällä ja olla kiinnostunut siitä mitä asioita eduskunta käsittelee ja kuka siellä on hoitamassa omiakin asioita. Voimme vain ennakoida miten isoja tulevaisuuteen vaikuttavia päätöksiä tullaan tekemään lähivuosina, ja kuinka ne meihin tulevat vaikuttamaan.

Todennäköisesti vaalit koetaan liian etäällä oleviksi, eikä koeta että omalla äänellä olisi loppujen lopuksi merkitystä. Mutta merkitys kasvaa äkkiä huomattavaksi, kun useampi ajattelee niin.

Jos haluamme saada nuoria vaikuttajia läpi, on meidän huolehdittava että muistamme käydä antamassa äänemme joko ennakkoon tai varsinaisena vaalipäivänä. Mikä olisikaan mukavampaa kuin kerätä oma partioporukka kasaan ja lähteä yhdessä äänestämään, äänestämisen jälkeen istahtaa nauttimaan vaalikahvit ja mikseipä vaikka kerääntyä vielä vaalipäivän iltana yhdessä jännittämään oman ehdokkaan läpimenoa?

 

Pohjanmaan Partiolaisten yhteiskuntasuhteista vastaava hallituksen jäsen Kaisa