Pihaus

Pihaus: Näin selviät syksystä

Syksy on täällä, vaikka sitä voisi hyvin erehtyä kesäksi luulemaan näillä lämpöisillä keleillä. Ensimmäiset keltaiset lehdet on kuitenkin jo spotattu ja se on merkki siitä, että on taas aika avata partiosähköposti, elvyttää Whatsapp-ryhmät kesäunilta ja palata kololle sorvin ääreen.

Antti Karppi

Nyt ensimmäistä kertaa itse lippukunnanjohtajana huomaan, miten rytinällä toimintaa joutuu kesäkoomasta herättämään ja kuinka nopeasti postilaatikko täyttyy lukemattomista viesteistä. Onkin siis taas aika miettiä ja kysyä itseltään: miten ihmeessä sovitan työn, ”vapaa-ajan” ja partion yhteen tässä rytäkässä?

On tärkeää ymmärtää millaisia sudenkuoppia syksyn partiotaipaleella on tarjolla, sillä kokematon johtaja saattaakin yllättäen ajaa itsensä partio-burnoutiin alta aikayksikön. Lieneekin siis hyvä listata muutama hyvä ohjenuora mitä pitää mielessä, jos eteen sattuu vaikkapa jännittävä pesti.

  • Partiossa on lukemattomia kiinnostavia pestejä, joista voi saada paljon irti. Se ei tarkoita ettäkö kannattaisi pestautua ihan kaikkeen heti ja törkätä viikonloput niin täyteen, ettei tapaa perhettään edes jouluna. Lohdutuksena voidaan todeta, että hauskoja ja jännittäviä pestejä tulee aina uusia, eli valitse tarkkaan mistä et halua jäädä paitsi!
  • Mieti mikä on oma unelmapestisi? Missä pestissä voisit antaa eniten juuri nyt, mutta myös saada itsellesi ja kasvaa eniten? Unelmien pestin löytäminen voi olla vaikeaa. Siksi näppärä johtaja osaa myös kysyä partiokaverilta, onko hän kenties löytänyt oman unelmapestinsä. Ulkopuolinen näkökulma saattaa olla juuri se mitä molemmat tarvitsette löytääksenne unelmienne pestin. Unelmapestissä toimiva huomaa pian, että uudet ideat virtaavat päähän ja energiaa löytyy aivan eri tavalla kuin aikaisemmin.
  • Yhteydenpito ja puhuminen on tärkeää jokaisessa pestissä. Ajatusten vaihto ja tuulettuminen luovat hyvää ilmapiiriä, jolloin oman pään jumittumista ei pääse tapahtumaan (ainakaan isosti). Kun kaikki ovat kartalla siitä mitä tehdään, voidaan sitä tehdä yhdessä. Tapaamisia voi nykyteknologialla toteuttaa vaikka ja miten, mutta mikään ei korvaa kokoontumista livenä. Kaiken tämän tärkeys korostuu varsinkin etäpestiä tehdessä.
  • Niin ja sitten sitä vapaa-aikaa kannattaa ja pitää varata omaan kalenteriin riittävästi. Sillä vapaa-ajasta eroon pääseminen on verrattain helppoa, jos lopulta et haluakkaan istua kotona ja lukea kirjoja ja tuijotella netflixiä.

 

Kaikkea tätä tehdessä pitää aina ymmärtää muutama asia. Partio on harrastus myös meille mahdollistajille ja harrastuksen kuuluisi olla hauska tai jopa täyttävä. Siksi vastoinkäymisiä (joita tulee riittämiin) ja unohduksia ei kannata ottaa mahdottoman vakavasti, sillä kaikki me teemme parhaamme.

Jos kuitenkin kaikesta huolimatta tuntuu, että jokin tässä kaikessa mättää on ottaa asia esille, ratkoa sitä useamman pään voimin ja jos ongelma osoittautuu oikein hankalaksi, on syytä keittää kahvit.

Hyvää partiosyksyä!

Antti Karppi, koulutuksesta vastaava piirihallituksen jäsen