Pohjois-Pohjanmaalla Nivalassa partiotoiminta nukkui noin viisi vuotta, kunnes innokas joukko aikuisia vapaaehtoisia kokosi voimansa ja päätti herättää Nivalan Partio ry -lippukunnan. 

– Olemme iloisesti yllättyneitä siitä, miten paljon partiotoiminnan herättäminen on aiheuttanut kiinnostusta, kertoo lippukunnan pestijohtaja Kaisa Ohtamaa

Syksyn 2021 aikana lippukunta on järjestänyt tutustumisiltoja, etsinyt vapaaehtoisia aikuisia ja kartoittanut resursseja. Nuotion äärellä sekä myöhemmin toisessa partion esittelytilaisuudessa kuultiin, mitä se partio oikein on, mitä se tarjoaa aikuisille sekä kuinka voimme mahdollistaa lapsille ja nuorille toimintaa. Ohjelmajohtaja Sanna Heinineva iloitseekin pienistä askelista ja upeasta joukosta aikuisia. 

– Piiristä meitä tukemaan tuli upea joukko ihmisiä ja heidän avullaan otettiin pieniä askeleita kerrallaan eteenpäin. Hyvällä porukalla kaikki tehtävät jakaantuivat kivasti useammalle henkilölle. 

Nivalan Partio ry:n johtokolmikoksi valittiin pestijohtaja Kaisa Ohtamaa, lippukunnanjohtaja Johanna Isomaa ja ohjelmajohtaja Sanna Heinineva.

Syksyn aikana monella on partiokipinä syttynyt ja mieleinen pesti eli vastuutehtävä löytynyt. Ja eipä mennyt aikaakaan, kun osa oli jo erilaisilla partiokursseilla saamassa tietoa lisää ja kehittämässä itseään.  

Marraskuun alkupuolella oli aika virallistaa lippukunnan herääminen. Päivä oli pitkä mutta antoisa. Aamupäivällä hypättiin Tervetuloa Partioon -koulutuksen saloihin. Koulutustilan täytti iloinen puheensorina. Lounastauolla nuotion loimutessa 12 tulevaa partiolaista antoi partiolupauksen. Partiohuivien saantivaikeuksien vuoksi huiveja ei tällä kertaa päästy sujauttamaan kaulaan, mutta sekin aika vielä onneksi koittaa. 

Lupauksenannon jälkeen olikin hyvä kopauttaa kokouksessa lippukunta virallisesti herätetyksi. Lisäksi päästiin valitsemaan muun muassa lippukunnanjohtaja ja hallituksen jäsenet. Illansuussa uusi hallitus pitikin vielä hallituksen järjestäytymiskokouksen, jossa monet muutkin pestit vahvistettiin. Ilta ehti jo hämärtyä, kunnes joukko hieman väsyneitä mutta onnellisia partiolaisia suuntasi kotia kohti. Tuore lippukunnanjohtaja Johanna Isomaa tiivistää päivän tunnelmat: 

– Mahtavat fiilikset ja olen todella kiitollinen kaikista ihanista vapaaehtoisista aikuisista, meillä on huippu tiimi! 

 Tästä onkin hyvä jatkaa toiminnansuunnittelua eteenpäin. 

– Lapsille ja nuorille toiminta on tarkoitus polkaista käyntiin vuoden 2022 alkupuolella. Ensiksi sudenpennuille, seikkailijoille ja perhepartiolaisille eli 0–12-vuotiaille partiolaisille, kertoo pestijohtaja Kaisa.  

Juttu on julkaistu Pohjan Puhurissa 2/2022.