Ovatko Aku Ankka – tai Muumi-sarjakuvat tuttuja? Sarjiksia on helppoa ja nopeaa lukea, mutta oletko koskaan ajatellut, kuinka paljon vaivaa sarjakuvapiirtäjä näkee työnsä eteen? 

Sarjakuvalla on oma tapansa kertoa tarina 

Sarjakuvassa piirrokset sijoittuvat ruutuihin. Tavallisesti sarjakuvaruutu on neliskulmainen, mutta eri muotoisilla ruuduilla voidaan korostaa sarjakuvan tiettyjä tapahtumia. Minkälaisen kuvan voit tehdä pieneen ruutuun? Entä minkälainen tapahtuma vaatii isoa ruutua? Oletko nähnyt sarjakuvan, jossa on muun muotoisia ruutuja? 

Ruutujen määrän ja koon lisäksi kannattaa miettiä sarjakuvan kuvakokoja. Kuinka läheltä lukija näkee ruudussa olevan hahmon? Kuvakokoa kannattaa vaihdella, jotta sarjakuvasta tulee mielenkiintoisempi. 

Kokokuva: Hahmo näkyy kuvassa kokonaan. Sen ympärille ei jää paljoa turhaa tilaa.

 

Yleiskuva: Kuva on laaja ja näyttää ympäristön, jossa ollaan. Hahmo voi näkyä kuvassa kokonaan, mutta vie vain pienen osan siitä.

Puolikuva: Hahmo näkyy puoliksi, noin navan kohdalta ylöspäin.  

Lähikuva: Hahmon kasvot näkyvät kuvassa.

Ruutujen ja kuvien lisäksi sarjakuvista löytyy tietysti tekstiä. Tekstin voit sijoittaa ruudun ala- tai yläreunaan. Jos kyseessä on hahmon puhe, piirrä tekstin ympärille puhekupla. Pilven muotoinen ajatuskupla taas kertoo hahmon ajatukset. Joskus sarjakuva toimii hyvin myös kokonaan ilman tekstiä! Silloin kuva välittää lukijalle kaiken tiedon tarinasta.  

Tehtävä: Suunnittele oma sarjakuvahahmo 

  1. Sulje silmäsi ja piirrä vapaalla kädellä jokin muoto paperille.
  1. Katso, minkälaisen muodon sait aikaan. Ala etsiä kuviosta kohtia, jotka muistuttavat sarjakuvahahmoa. Näkyykö piirroksessa esimerkiksi korva, nenä tai jalka?  
  1. Jatka piirrosta havaintojesi pohjalta ja tee siitä oma hahmo.
  1. Lopuksi voit vielä piirtää hahmon uudestaan, jos alkuperäinen piirros on suttuinen.

Tehtävä: Piirrä oma sarjakuva 

  • Aluksi kannattaa suunnitella lyhyt sarjakuva, joka on 1–3 ruudun mittainen. Ruuduista kannattaa tehdä isoja. Silloin niihin mahtuu paremmin sekä kuvia että tekstiä.  
  • Mieti, missä ympäristössä sarjakuvahahmosi seikkailee. Onko sillä ystäviä? Mitä hahmolle tapahtuu? Kaipaako sarjakuva puhe- tai ajatuskuplia? 
  • Ala rohkeasti piirtämään! Usein parhaat ideat tulevat tehdessä. Käytä erilaisia sarjakuvaruutuja ja kuvakokoja. 

Innostuitko? Ota sarjakuvastasi valokuva ja lähetä se sähköpostilla Puhurin toimitukseen: viivi.huttunen (at) partio.fi.

Juttu on julkaistu Naperopalstalla Pohjan Puhurissa 4/2022.