Juttu on julkaistu Pohjan Puhurissa 4/2022.

Oulussa järjestettiin 15.10. Akela- ja sampovihjarit. Tapahtuma sai lämpimän vastaanoton.  

Ajatus vihjareista ei ole uusi. Vastaavia tapahtumia on järjestetty säännöllisesti, tosin yli kymmenen vuotta sitten. Tapahtumanjohtaja Satu ”Soppa” Kivelä kertoo, että toive Vihjareiden tuomisesta piirin vakio-ohjelmistoon on noussut viime vuosina useasti esiin Akela-sampo-koulutusten päätteeksi, piiriluottisten tapaamisissa ja Hehkuilla.  

Vihjareiden ohjelma suunniteltiin varta vasten vastaamaan lippukuntien johtajiston toiveita. Kivelän mukaan ohjelmaryhmä teetti aluetapaamisissa kyselyn, jossa selvitettiin lippukuntien vinkkitoiveita eri ikäkausien tukemiseksi. Vihjareille tuotiinkin toiveiden mukaan konkreettisia vinkkejä ohjelman toteuttamiseen, ja osallistujat pääsivät niin leikkimään, kisaamaan kuin tekemään puutöitä.

”Leikin varjolla oppiminen korostui monessa kohtaa ja keskustelu oli vilkasta koko päivän”, Kivelä tiivistää. 

Elina Niskala Ruukin Samoojista osallistui Vihjareille ja oli tyytyväinen tapahtumaan. Mukaan tarttui uusia leikkejä kokouksiin vietäväksi, ja puutyönä tehty pannunalunen menee kokeiluun omassa toiminnassa. Niskala kokee tärkeäksi myös tapahtuman tarjoaman tilan johtajien väliselle keskustelulle.

”Lasten suunnalta ilmenee kokouksissa välillä kuormittavaa käytöstä, ja olemmekin miettineet johtajiston kesken, miten tähän kannattaisi suhtautua. Oli ihana päästä juttelemaan aiheesta muiden kanssa!” Niskala kertoo.  

Vihjareilla näkyikin erityisesti johtajien halu tukea lasten oppimista ja kehittymistä monin tavoin. Keskustelua nousi niin toiminnan eriyttämisestä kuin myös persoonallisuuspiirteiden huomioimisesta vaikkapa leikkiessä. Kivelän mukaan tapahtumalle on selvästi kysyntää, ja tulevat Vihjarit ovatkin jo suunnitteilla.

”Aihelistalla ovat ainakin ikäkausisiirtymät sudenpennusta seikkailijaksi ja seikkailijasta tarpojaksi”, Kivelä paljastaa. Jos syksyn Vihjarit siis jäivät väliin, kannattaa pitää silmät ja korvat auki tulevana vuonna!