Partiossa halutaan kehittää vapaaehtoisten osaamista – vinkkejä lippukunnalle!

Partion tavoitteena on halu kehittää vapaaehtoisten osaamista. Tähän juttuun olemme koonneet lippukunnille tukea ja konkreettisia materiaaleja tavoitteeseen pääsemiseksi.

Partion strategiassa tavoitteena on kehittää vapaaehtoisten osaamista. Strategia on partiossa konkreettinen toiminnan johtamisen ja kehittämisen väline sekä keskusjärjestölle, piireille että lippukunnille. Lippukunnat voivat ottaa strategian huomioon toiminnassaan pienin konkreettisin teoin. Partion viisivuotinen strategia on tehty vuosille 2021–2026. Tutustu lisää partion strategiaan partion nettisivuilta.

Tervetuloa partioon -koulutus

Partion aloittaa joka syksy melkoinen määrä myös uusia aikuisia.  Aikuisten syksyinen into tutustua uuteen harrastukseen kannattaa hyödyntää tarjoamalla aikuiselle Tervetuloa partioon -koulutusta.  Kutsu myös partiolaisten huoltajat mukaan!

Koulutuksen järjestämisestä vastaa lippukunta, yhdessä tai alueen muiden lippukuntien kanssa yhteistyössä.

Lue lisää piirin sivuilta ja löydä valmista materiaalia koulutuksen järjestämiseen 

ROK eli ryhmänohjaajakoulutus

Ryhmänohjaajakoulutus, tuttavallisemmin ROK, on osa jokaisen samoajan partiopolkua. Onnistunut ROK takaa lippukunnalle motivoituneita ja taitavia nuoria johtajia tuleville vuosille.

On monta tapaa järjestää ryhmänohjaajakoulutus.  ROK sopii mainiosti toteutettavaksi myös alueellisena yhteistyönä.  Koulutus voidaan järjestää esimerkiksi puolen vuoden aikana samoajien kokoontumisissa tai kahden viikonlopun mittaisena koulutuksena.

Kurssin järjestäjän tueksi on koottu ryhmänohjaajakoulutuksen tukimateriaali. Tukimateriaali löytyy partio-ohjelma.fi:stä pdf:nä sekä painettuna piiritoimistojen kautta. Tukimateriaalista kurssin järjestäjä löytää monta käytännön vinkkiä kurssipaikan valinnasta koulutusrupeaman järjestämiseen

Muistattehan, lippukunnan tai alueen järjestämistä samoajien ryhmänohjaajakoulutuksista saa ja täytyy tarjota samoajille opintopisteytetyt todistukset. Lue lisää todistuksista piirin sivuilta.

Piiri järjestää erilaisia taitokoulutuksia

Piiri järjestää jäsenilleen taitokoulutuksia, jotta lippukunnilla on riittävä tietotaito toteuttaa partio-ohjelmaa partiomenetelmän mukaisesti.

Partiolaisten ensiapukoulutukset (Huom. ei saa SPR:n korttia)

 • Ensiavun peruskurssi
 • Ensiavun jatkokurssi
 • Ensiavun maastokurssi
 • Nuoren mielen ensiapua-koulutus

Kilpailujärjestäjän kurssi

 • Partiotaitokilpailuiden järjestämiskurssi

Retkeilykoulutukset

 • Retkeilyn peruskoulutus
 • Talviretkeilykoulutus
 • Vaelluskoulutus

Lue lisää taitokoulutuksista

 

Perhepartio-ohjaajakoulutus

Perhepartio-ohjaajakoulutus on hyödyllinen peruskoulutus kaikille perhepartio-ohjaajille. Koulutuksessa saa kattavan kuvan Suomen partiolaisten perhepartio-ohjelmasta ja sen soveltamisesta lippukunnan perhepartioryhmän toimintaan.

Piiri järjestää 1–2 kertaa vuodessa live perhepartio-ohjaajakoulutuksen useimmiten piirin kevät- ja syyskokouksen aamupäivässä. Koulutuksen voi suorittaa myös verkossa. Verkkokoulutuksen voi aloittaa milloin tahansa ja koulutukseen kuluu aikaa noin 2 tuntia.  Jokainen kouluttautunut perhepartio-ohjaaja voi halutessaan hankkia partiopaidan oikeaan taskuun perhepartio-ohjaajan Kultainen orava -merkin.

Lue lisää perhepartiosta

Piirin perhepartiovastaava Lea Haapala auttaa ja tukee sekä antaa vinkkejä mielellään! Yhteyden saat laittamalla sähköpostia lea.haapala@partio.fi.

 

Piirin tilauskoulutukset

Lippukunta voi tilata piirin koulutusryhmältä johtamiskarttaan kuuluvia koulutuksia tietyin ehdoin

 • Vähintään kymmenen kouluttautujaa
  • Johtokolmikko koulutukseen on yhteensä 15 osallistujaa
 • Koulutukselle sopivat tilat saatavilla ja varattuna
 • Huolto järjestetty, erityisesti ruokahuolto
 • Tilaajan toivomana ajankohtana, kannattaa aluksi ehdottaa muutamaa ajankohtaa.
 • Koulutus laitetaan avoimeksi piirin tapahtumakalenteriin ja sinne voi osallistua myös järjestävän ryhmän ulkopuolelta
 • Kouluttajiahan ei kasva puissa, joten aina ei voi taata toivottua ajankohtaa. Tahdomme tehdä parhaamme tilatun ajankohdan toteutumiseksi ja sen toteutumisen eteen tehdään töitä.
 • Piiri laskuttaa sovelletun osallistumismaksun lippukunnilta, kululaskut tulevat piirille
 • Koulutuksen voi tilata piiritoimistosta tai suoraan koulutusryhmän jäseneltä

Lue lisää ja katso johtamiskarttaan kuuluvat koulutukset  

Katso syksyn kurssi- ja koulutustarjonta piirin tapahtumakalenterista ja ilmoittaudu mukaan!

Huomaathan, että moneen kurssiin ja koulutukseen on viimeinen ilmoittautumispäivä hyvin pian.