Minun täytyy tunnustaa jotain. Vaikka YSP-kurssilla opinkin vastaamaan moniin kinkkisiin kysymyksiin, on silti edelleen yksi kysymys, joka saa polveni tutisemaan.

Sofia ForslundJoka kerta, kun kuulen kysymyksen “Mitä partiossa tehdään?”, menen lievään paniikkiin ja alan käydä päässäni läpi ainakin viittätoista erilaista mahdollista vastausta. Pitäisikö minun kertoa, että joka maanantai kokoonnun sudenpentujen kanssa kololle leikkimään, askartelemaan ja puuhailemaan? Vai kerronko parhaista partiobileistä, joissa olen tanssinut pitkälle yöhön mahtavien tyyppien kanssa? Entä kaikki leirit, joilla olen nukkunut talvisen tähtitaivaan alla tai herännyt kauniiseen kesäaamuun riippumattoja täynnä olevassa metsässä?

Yksinkertaiseen kysymykseen vastaamisen vaikeus taitaa piillä siinä, että partion mahtavuutta ja monipuolisuutta on lähes mahdoton tiivistää muutamaan lauseeseen. Yhden harrastuksen hinnalla pääsen esimerkiksi johtamaan lapsiryhmää, retkeilemään metsässä, osallistumaan mielenkiintoisille kursseille ja olemaan osa piirin huippua viestintätiimiä. Ja tässä oli vasta pieni osa kaikesta siitä, mitä partiossa voisin tehdä. Mikään muu harrastus ei voisi tarjota minulle niin monia erilaisia kokemuksia kuin partio.

Yleensä, kun joku kysyy minulta mitä partiossa tehdään päädyn änkyttämään jotain sekavaa siitä, että tehdään me muutakin kuin istutaan kannon nokassa tekemässä solmuja. Jälkeenpäin sitten moitin itseäni, kun en osannut tuoda esiin kaikkia partion eri puolia. Onneksi aina tulee uusia tilaisuuksia kertoa hienosta harrastuksestamme.

Siksipä lupaankin nyt itselleni, että seuraavan kerran kun minulta kysytään partiosta, olen valmiina vastaamaan hetkeäkään miettimättä. Aion kertoa, että partiossa parasta on monipuolisuus ja valinnanvara. Enkä unohda mainita, että aina on luvassa unohtumattomia kokemuksia ja uusia ystäviä. Mitä sä aiot vastata, kun sulta kysytään partiosta?