Tällä on kapee vyötärö mutta levee lantio ja luonnonkiharat hiukset yltää ainaki selkään. Sitte tietty isot huulet ja silmät ja pieni nenä.

13-vuotiaan tarpojan kuvailema ihanneulkonäkö on tullut tutuksi jo pienenä ainakin animaatiosarjasta Winx Club sekä Barbie-nukeilta. Nuorena omaksutut asenteet esimerkiksi ulkonäköä kohtaan voivat vaikuttaa negatiivisesti itsetuntoon ja käsitykseen itsestä. Ennen kevään partiokokousten alkamista joku vinkkasi johtajiston sähköpostiketjussa kivasta ohjelmaideasta ja pian tarpojavartion toimintasuunnitelmassa luki viiden tulevan kokouksen ohjelmana Free being me.

Partiotyttöjen maailmanliitto WAGGGS:n ja kosmetiikkatuotemerkki Doven maailmanlaajuisen kampanjan tavoitteena on edistää nuorten positiivisen minä- ja kehonkuvan kehittymistä. Ohjelmassa kehotetaan kyseenalaistamaan vallitsevia kauneusihanteita ja –normeja. Viiden pidetyn kokouksen jälkeen huomasimme johtajaparini kanssa ohjelman olevan todellista itsetuntobuustia.

Kevään lopussa kysyimme tarpojien mielipiteitä ohjelmasta, sillä mikä voisi olla parempaa palautetta kuin palaute suoraan ohjelmaan osallistuneilta nuorilta. Anonyymiin kyselyyn tuli paljon positiivisia kommentteja. “Oma itsetunto on parantunut ja osaan olla nykyään oma itseni.” “Olen oppinut paljon ja asenteenikin on muuttunut. Lisää vastaavia ois jees!”

Vaatii paljon työtä ja vaivannäköä saada ihmisten asenteita muuttumaan, mutta mitä jos aloittaisimme päivittämään yhteiskunnassa vallitsevia kauneuskäsityksiä ja asenteita yksi nuori ja vartio kerrallaan?

Voisimme suunnata katseemme kohti tulevaisuutta, jossa nuorella olisi mahdollisuus valita esikuva muunkin kuin Barbien ja Winx Clubin väliltä.