Pitää vaan luottaa omiin taitoihin ja tehdä parhaansa, sillä pienikin apu voi olla suuri apu autettavalle.

Pidän tärkeänä kouluttaa nuoria ja vanhempiakin johtajia, jotta kaikki saisivat mahdollisimman hyvää hoitoa, kun jotain sattuu. Ja partiossahan sattuu, usein kaukana ulkopuolisesta avusta”
Moni pohjalainen lienee ensiapukysymysten yhteydessä törmännyt Sanna ”Tarhis” Tarhasaareen. Partiossa Vaasan Partiotyttöjen jäsenen voi löytää esimerkiksi piirin ensiapukoulutuksista, siviilissä taas pukeutuneena SPR:n päivystäjänpunaiseen.
Kipinä ensiaputehtäviin syttyi SPR:n ensiapuopettajana työskennelleen äidin mukana jo ala-asteikäisenä, mutta todellinen palo auttamiseen syttyi hieman myöhemmin – tietyllä tapaa vahingossa.

16-vuotiaana partioretkellä ollut Tarhis löi kirveellä irti peukalonsa pään. Vamman luonne oli varsin vakava, ja ympärillä olleet ihmiset tapahtuneesta auttamiskyvyttömiä sekä paniikissa.

”Tapahtuman jälkeen päätin, että minäpä opettelen kaikki ensiaputaidot ja osaan varmasti auttaa, jos joku loukkaantuu”

Peukaloepisodin jälkeen alkoi paneutuminen ensiapuoppaisiin. Tarhis opetteli erilaisia sidontoja, kyseli vinkkejä äidiltään, koulutti itseään, opetti tietojaan omalle lippukunnalleen sekä liittyi Punaisen Ristin ensiapuryhmään.

Kymenlaaksosta Satakunnan kautta Etelä- Pohjanmaalle päätynyt innostui partiosta uudelleen vuonna 2013, minkä jälkeen piirin ensiaputoiminnassa onkin ollut havaittavissa nostetta.
Pohjanmaan Partiolaisten Tuulevat-tapahtumassa 2015 päätyivät Tarhis ja Jari Veikkolainen perustamaan uudestaan piirin ensiapujaoston, jonka auttamistietoutta eteenpäin levittäviä jäseniä on tänä päivänä jo parisenkymmentä.

”Koen että tämä on tärkeä juttu, ja tämä on se minkä osaan. Motivaatiota lisää aina se, kun saa kiitosta autettavalta, ja näkee että autettavan olo helpottuu”

Partiolaisten rohkeus ensiaputilanteissa auttamiseen on hyvä, mutta kaduilla valitettavan moni saattaa vain kävellä loukkaantuneen ohi tai toimettomana auttamisen sijaan katsella, Tarhis tuumailee.

Mitä pitäisi tehdä, jos avunantamisen ajattelu saa epäröimään?

”Pitää vaan luottaa omiin taitoihin ja tehdä parhaansa, sillä pienikin apu voi olla suuri apu autettavalle. Pitää myös muistaa, että väärin annetusta ensiavusta ei tule sanktioita mutta auttamatta jättäminen on laitonta”, Tarhis sanoo.

Kun tiedot hätäensiavusta eli hengityksen ja verenkierron turvaamisesta ovat kunnossa, voi osaamisellaan pelastaa ihmishenkiä. Pohjanmaan partiolaisille Tarhiksen terveiset ovat ytimekkäät.

”Opetelkaa ensiapua piirin kursseilla, retkeilkää turvallisesti ja ennen kaikkea toimikaa, kun joku tarvitsee apua.”