Muropaketti menee kartonkikeräykseen ja banaaninkuoret biojätteesen mutta osaatko lajitella nämä kinkkisemmät tapaukset? Tarkista vastauksesi jutun lopusta. 

Juttu on julkaistu Pohjan Puhurissa 3/2022.

1. Jugurttipurkki 

2. Muovinen hiekkalapio  

3. Reikäinen teepaita

4. Folio  

5. Kirjekuori  

6. Rikkinäinen kännykkä  

7. Leivinpaperi 

8. Lahjapaperi  

9. Rikkinäinen juomalasi  


Vastaukset

  1. Muoviset pakkaukset voit laittaa muovinkeräykseen. Muista kuitenkin, että muovinkeräykseen ei saa laittaa likaista muovia.  
  1. Pakkausmuovikeräykseen saa laittaa ainoastaan muovia, jota on käytetty esimerkiksi ruuan tai pesuaineiden pakkaamiseen. Muovista valmistetut esineet kuten kulhot, ämpärit ja lelut kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen tai sekajätteeseen.  
  1. Ehjät vaatteet kannattaa tietysti viedä kirpputorille tai vaatekeräykseen, mutta rikkinäisille tekstiileille oikea paikka on lumpunkeruu tai energia-/sekajäte. 
  1. Folion voit laittaa metallinkeräysastiaan.
  1. Kirjekuori kuuluu paperinkeräykseen. Jopa ikkunalliset kirjekuoret saa laittaa suoraan sinne! 
  1. Rikkinäinen kännykkä tulee viedä sähkö- ja elektroniikkaromulle tarkoitettuun keräykseen. Pienelektroniikan kierrätyspisteitä löytyy esimerkiksi isojen ruokakauppojen yhteydestä. 
  1. Leivinpaperin voi helpoiten kierrättää biojätteenä. 
  1. Lahjapaperia ei voi laittaa paperinkeräykseen, sillä se sisältää paljon painovärejä ja usein myös teippiä ja tarroja. Laita se energia- tai sekajätteeseen. Parhaat paperinpalat voit tietysti säästää ensivuotta varten! 
  1. Juomalasia ei voi laittaa lasinkierrätykseen, sillä se on koostumukseltaan erilaista kuin pakkauslasi, jota käytetään esimerkiksi säilykepurkeissa. Oikea paikka juomalasille on sekajäte.