Jokainen partiolainen pääsee varmasti elämänsä aikana osallistumaan iltanuotiolle. Yhteinen iltanuotio tuo valoa vuoden pimeimpäänkin aikaan. Lisäksi iltaohjelman suunnittelu ja toteuttaminen yhdessä on hauskaa! Puhurin vinkeillä voitte järjestää iltanuotion leirillä, retkellä tai vaikkapa koloillan aikana, jopa ilman varsinaista nuotiota.  

Suunnittelu 

Kuten monen muunkin asian suhteen, myös iltanuotion kohdalla suunnittelu etukäteen on tärkeää. Hyvin suunnitellulla iltanuotiolla yleisö viihtyy, eikä turhaan jouduta miettimään, mitä seuraavaksi tehtäisiin. Kokenut iltanuotion juontaja voi toki improvisoidakin, mutta ensikertalaisen kannattaa valmistautua suunnittelemalla ainakin jonkinlainen ohjelmarunko. Tämä on tarpeen varsinkin silloin, jos iltanuotiolle on tarkoitus valmistaa esimerkiksi näytelmä tai muuta harjoittelua vaativaa ohjelmaa.

Mikäli järjestätte iltanuotion ryhmän kokouksen aikana, voidaan sitä suunnitella esimerkiksi edeltävällä viikolla. Silloin myös vanhemmat voi kutsua mukaan seuraamaan iltanuotiota! 

Siirtyminen 

Iltanuotiosta voi tehdä ikimuistoisen kokemuksen panostamalla sen aloitukseen. Ennen iltanuotiota partiolaiset voivat esimerkiksi kiertää parin kanssa rastipolun, jonka varrella päästään miettimään erilaisia asioita: Mikä on ollut päivän paras tai huonoin hetki? Mitä olet oppinut tänään? Mitä toivoisit juuri nyt? 

Iltanuotiolle voidaan myös siirtyä hiljaisuudessa. Ulkona reitti iltanuotiolle voidaan merkitä ulkotulin. Sisällä tunnelmaa saa rakennettua kynttilöillä tai vaikka jouluvaloilla. Ne toimivat myös tarvittaessa nuotion korvikkeena, mikäli käytössä ei ole takkaa. Iltanuotiolla tärkeintä on yhdessäolo, ei nuotion fyysinen olemassaolo. 

Ohjelma 

Tavallista on, että leirivartiot tai muutoin sovitut ryhmät valmistavat iltanuotiolle pieniä ohjelmanumeroita. Oman ohjelman keksiminen voi olla vaikeaa ja esiintyminen jännittävää. Apua voi onneksi pyytää kokeneemmalta partiolaiselta. Kivoja ohjelmanumeroita ovat esimerkiksi pelit, leikit ja laululeikit sekä pienet kilpailut. Ryhmät voivat esittää myös näytelmiä tai sketsejä.  

Huudot ovat tärkeä osa iltanuotiota. Partiolaiset kiittävät esiintyjiä ohjelmanumeroista huutamalla. Yleensä huudot johtaa iltanuotion juontaja. Huudotkin kannattaa suunnitella etukäteen, jotta ne iltanuotiolla tulevat heti mieleen. Muistakaa opettaa huudot yleisölle ennen huutamista. 

Yleensä iltanuotiolla lauletaan yhdessä. Iltanuotion suunnittelija voi päättää laulut etukäteen tai sitten iltanuotion osallistujat voivat ehdottaa toivelauluja. Kannattaa kuitenkin varmistaa ennen iltanuotiota, että lauluihin on helposti saatavilla sanat. Jos ryhmästänne löytyy joku soittotaitoinen, voi hän tietysti säestää laulajia! 

Iltanuotio on hyvä lopettaa rauhoittumiseen. Ääneen luettu tarina tai iltasatu on mukava päätös yhteiselle illalle. Varsinkin sisätiloissa on mahdollista toteuttaa myös rentoutumishetki, jossa jokainen pääsee hiljentymään itsekseen.