Kasvava lippukunta on hyvinvoiva lippukunta. Hyvinvoivassa lippukunnassa järjestetään laadukasta toimintaa. Laadukas toiminta kasvattaa lippukunnan jäsenmäärää. Kasvu, laatu ja hyvinvointi kulkevat siis käsi kädessä. Samalla olemme osaltamme menossa kohti partion päämäärää ja tarjoamassa mahdollisimman monelle lapselle ja nuorelle paikan merkittävän harrastuksen parissa. 

Vuosi 2020 ei ollut varmasti kenellekään helppo ja monen muistot siitä pyörivät vahvasti koronan ympärillä. Kuitenkin myös sinä vuonna, koronasta huolimatta tai ehkä juuri koronan vuoksi, on meidänkin piirissämme tapahtunut kasvua. Piirissämme oli useampia lippukuntia, jotka kasvattivat omaa jäsenmääräänsä vuoden aikana yli 35 %:lla.

Halusimme kysellä näiltä lippukunnilta, mistä he arvelivat kasvun johtuneen. Vaikka luvut ja toiminta ovat vuodelta 2020 (koska vuoden 2021 tilastoja ei ole vielä saatavilla), ovat ne edelleen yhtä ajankohtaisia ja paikkansa pitäviä.  

Lakeuden Haukat Kauhavalta kasvattivat jäsenmääräänsä hyvin perinteisin keinoin, eli ottamalla toimintaan mukaan uusia sudenpentuja. Tilastoissa kasvu oli kuitenkin huikeaa, koska toiminta oli ollut jonkin verran jäissä aiemmin. Tällaisen hiukan uinahtaneen lippukunnan uudelleen virkistäminen on jo itsessään hieno kasvuteko. 

Lapualla Simpsiön Siskot panostivat näkyvyyteen ja tekivät yhteistyötä paikallisten alakoulujen kanssa. Keväällä järjestettiin lapsille avoin kaupunkiseikkailu ja syksyllä käytiin kouluvierailulla esittelemässä partion toimintaa. Lapset pääsivät siis konkreettisesti kokeilemaan mitä partio on!  

Evijärveläisen Evipartion lippukunnanjohtaja Anne-Mari Finni kertoo lippukunnan olevan pieni ja sitkeä lippukunta, jossa sitkeys on ollut iso syy toiminnan laadun ylläpitämiseen ja kasvun mahdollistamiseen. Koronasta huolimatta partiota järjestettiin säännöllisesti ja näin onnistuttiin pitämään jo olemassa olevat partiolaiset mukana. Vaikka rajoitukset muuttivat perinteisten tapahtumien aikatauluja ja järjestelyjä, on etsitty vaihtoehtoisia ratkaisuja, muun muassa tavallisesti itsenäisyyspäivänä ollut lupauksenanto päädyttiin lopulta järjestämään keväällä kahdessa osassa.  

Myös yleisesti lisääntynyt kiinnostus luonnosta ja luonnossa toimimisesta, sekä lippukunnan oma panostus ulkoiseen näkyvyyteen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa lisäsi Evijärvellä partiosta kiinnostuneiden määrää. Näiden ja varmasti monien muiden asioiden myötävaikutuksesta lippukunta on saanut uusia aikuisia toimintaansa, ja se taas on mahdollistanut uusien ryhmien aloittamisen. 

Jos yllä olevat kertomukset kuulostivat tutuilta, hienoa! Jos sait niistä uusia vinkkejä tai ajatuksia lippukuntaasi, on se vielä hienompaa! Kuten voit ehkä havaita, kasvu ei vaadi uusia innovaatioita tai suuria sankaritarinoita, vaan se voi kulkea mukana lippukunnan arjen pienissäkin teoissa. 

Mitä juuri SINÄ voit tehdä edistääksesi kasvua lippukunnassasi?  

1. Muistuta uusien ryhmien perustamisesta ja olemassa olevien täyttämisestä. Jos resurssisi riittävät, lähde ensi syksynä aloittavan ryhmän johtajaksi! 

2. Kysy mitä johtajakaverillesi kuuluu. Tarjoa apua tai olkapää, tai ehkäpä joku pieni herkku.  

3. Käy katsomassa ulkopuolisen silmillä lippukuntasi nettisivuja tai sosiaalista mediaa. Löytyykö sieltä tarpeeksi tietoa, jos et tuntisi paikkakuntaa tai tietäisi mitään partiosta? 

4. Selvitä onko mahdollista järjestää joku lippukunnan tuleva tapahtuma niin, että sinne olisivat tervetulleita myös ei-vielä-partiolaiset ja huoltajat. 

5. Uskalla kokeilla uutta ja ole avoin uusille ideoille. 

Lisätietoa ja -materiaalia: