Partioviikkoa vietetään tänä vuonna Kälviällä tavanomaista komeammin. Kälviän Metsäveikkojen hiipuva nuotio puhallettiin uuteen roihuun vuonna 2016. Nyt mukana on jo yli 70 eri-ikäistä partiolaista ja – mikä aivan erityistä – heillä on myös käsissään teos, jossa kerrotaan, miten Kälviällä alkoi partiotoiminta yli 110 vuotta sitten. 

Kun kirjan nimenä on Partio Kälviällä 1910-2010, se kertoo tietysti siitä, miten partio pitäjään tuli, kuka sen toi ja millaista toiminta on vuosikymmenten aikana ollut. Kirja on kuitenkin myös paljon muuta. Siihen on sisällytetty koko partioliikkeen historia – joka on Suomessa yhtä pitkä kuin Kälviänkin – sekä Keski-Pohjanmaan partiotoiminnan historiikki. Historiaa tekee kirja itsekin: se on ensimmäinen lippukuntahistoria Keski-Pohjanmaalta ja ensimmäinen kokonaisteos Keski-Pohjanmaan partiotoiminnasta. 

Kun kirjasta tuli 470-sivuinen järkäle, sisältää se paljon muutakin. Erityisesti kotiseutuun liittyvät tarinat ja henkilökuvat sekä monesta keskipohjalaisesta ja valtakunnan nimimiehestä tai -naisesta olevat jutut lisäävät teoksen arvoa. 

Partio Kälviällä -kirjan päätekijöinä ovat Heikki Tuomi-Nikula, Jukka Mansikkamäki ja Jouko Toskala. Kirjan komeasta ulkoasusta vastaa Niina Perander. Kymmeniin noussut avustajajoukko on tekstein, muisteluksin ja kuvin rikastuttanut kirjan sisältöä. Koko työ tehtiin talkoilla. Ajatus on paitsi taltioida historiaa, myös vahvistaa kirjasta saatavan tuoton avulla partiotoimintaa Kälviällä, joka oli ensimmäisten joukossa, kun partioliike Suomeen rantautui. 

Ratkaiseva osuus kirjan aikaansaamiseksi on ollut taloudellisilla tukijoilla, joiden ansiosta Suomessa Otavan kirjapainossa tehty kirja voitiin julkaista. Partiolaiset tunnetaan lauseesta: ”Ole valmis – aina valmiina”. Kälviällä on yli 100 vuoden ajan näytetty, että valmiina on osattu olla aina, kun tekíjöitä on tarvittu. 

Partio Kälviällä

Kirja on myynnissä Kälviällä kaupoissa ja kirjastossa. Kokkolassa kirjaa myy Luckan ja sitä on saatavana myös Heidiltä Ylivieskan piiritoimistolta. Voit tilata kirjan pankkitietoineen osoitteesta jukka.mansikkamaki(at)gmail.com. Kirjan hinta on 39,- ja postitus Suomeen 8,70,-

Juttu on julkaistu Pohjan Puhurissa 2/2022. Kuvat ovat kirjan julkistamisjuhlasta 21.11.2021.