Useimmat ihmiset muuttavat jossain vaiheessa elämäänsä toiselle paikkakunnalle. Uudella paikkakunnalla kaikki on yleensä uutta. Työpaikka tai koulupaikka ovat uusia, ympärillä olevat ihmiset ovat uusia ja harrastuspaikat ovat uusia. Uudelle paikkakunnalle asettuminen voi viedä kauankin aikaa, kuukausista jopa vuosiin. Kaikkeen uuteen tottuminen vie paljon energiaa, jolloin sitä ei välttämättä riitä vanhan harrastuksen jatkamiseen, tai sitten ei saa aikaan etsiä paikkaa, jossa harrastusta voisi jatkaa.  

Olen useilta ihmisiltä kuullut ja omalla kohdallakin kokenut, että uudelle paikkakunnalle muuttamisen yhteydessä harrastukset voivat helposti jäädä tauolle. Pitkäaikainen lapsuudenharrastus yhtäkkiä loppuu. Partiossa on kuitenkin sanonta ”Partio ei ole harrastus vaan elämäntapa”. Vaikka ei aktiivisesti kävisikään partiokokouksissa, partiolaisuus silti aina asuu vanhan partiolaisen sisällä. Tämä näkyy esimerkiksi niin, että vapaa-aikaa vietetään luonnossa, autetaan iäkkäämpiä ihmisiä liukkaan tien yli tai opetetaan kavereille, kuinka puusauna saadaan parhaiten syttymään. 

Partiourani aikana on ollut hienoa huomata, että partioharrastuksen pariin on palannut useita aikuisia, jotka ovat joskus lapsuudessaan harrastaneet partiota.

Harrastuksissa parasta onkin se, että niiden pariin voi aina palata. Vaikka harrastustauko olisi venynyt pitkäksikin, sen voi silti aloittaa uudestaan. Partiourani aikana on ollut hienoa huomata, että partioharrastuksen pariin on palannut useita aikuisia, jotka ovat joskus lapsuudessaan harrastaneet partiota. Ei siis tarvitse huolehtia, jos itselle tärkeä, rakas ja pitkäaikainen harrastus ei heti uudelle paikkakunnalle muuttamisen jälkeen jatkukaan, koska partio odottaa ja sinne voi aina palata takaisin sitten kun on itse valmis. 

Juttu on julkaistu Pohjan Puhurissa 2/2022.