Juttu on julkaistu Pohjan Puhurissa 3/2022.

Korean Jamboreelle kesällä 2023 lähtevän Suomen joukkueen toisena johtajana toimiva Saara ”Jussa” Pajunpää on partiojohtajan lapsena ollut pienestä saakka partiossa. Pellon Pailakoissa aloittanut aktiivi on nykyään kotiutunut Pohjolan Pirteisiin.

”Partiossa olen pikkuhiljaa päätynyt enemmän ja enemmän projektien pariin. Olenkin ollut tekemässä Vaasan ja Kokkolan Myötäpäiviä, toiminut piirileiri Tempuksella toisena leirinjohtajana ja ollut Hileellä kokemusjohtajan tehtävissä,” kertoo Jussa viimeisimmistä partiovuosistaan. Näiden lisäksi hän toimii tällä hetkellä Suomen Partiolaisten aluevaliokunnassa kasvun parissa.  

Tätä taustaa vasten jamboreepesti on helppo nähdä suorana jatkumona aikaisemmille projekteille, mutta tehtävän vastaanottaminen vaati silti tarkkaa harkintaa.

”Mut tultiin kotoa hakemaan, puhuttiin ympäri hakeutumaan pestiin”, kertoo Jussa. ”Tarvitsin kyllä rohkaisua siihen. Yleensäkin pesteissä on vaikea hahmottaa, mikä on todellinen työmäärä. Jokainen tekee pestejä omalla persoonalla ja tarvitsee eri määrän aikaa siihen! Ja onhan tämä haastava pesti, piti miettiä, että oonko mää siihen se oikea”, Jussa muistelee. 

Nyt leirivalmistelut ovat jo täydessä käynnissä ja Suomen joukkueen johtoakin on käynyt tutustumassa leirialueeseen. Vaikka tapahtuman valmistelu vaatii paljon suunnittelutyötä, ei se missään nimessä ole vain tylsää kokoustamista.

”Projektissa paras asia on ihmiset, jotka projektia tekevät”, tiivistää Jussa. Jamboreematkan valmisteluun on liittynyt tapaamisia joukkueen johdon kesken, edellisten leirimatkojen tutkimista sekä ideoiden heittelyä. 

Mitä jamboreelta voi odottaa?

”Jos olet ollut Finnjamboreella, niin kerro se neljällä tai viidellä vuodesta riippuen. Kertaa kaikki isosti! Sehän on kokemuksena Huikea isolla hoolla!” kertoo Jussa. Jamboree on pitkä projekti myös leiriläiselle. Ensimmäiset yhteiset tapaamiset ajoittuvat alkusyksyyn, vaikka itse leiriin on aikaa vielä yli vuosi. Leiriläisille Jussa antaa yhden vinkin: kannattaa ottaa projektista ilo irti ja tutustua rohkeasti uusiin ihmisiin. ”Jos on yhtään halukas, niin jamboreelta kyllä saa kansainvälisiä kavereita. Kun rohkaistuu ilmaisemaan itseään niin siinä se kielitaitokin kehittyy.”  

Kansainvälisten kavereiden löytämisestä Jussa kertoo hauskan tarinan:

”Vaeltaessani viime vuonna UKK-reitillä saapui samaan tupaan henkilö partiohuivi kaulassa. Tietysti aloimme jutella, ja selvisi, että tämä saksalainen partiolainen vaeltaa aina huivi kaulassa, jotta muut partiolaiset tunnistavat hänet. Sattumalta tapasimme sitten uudestaan Kajolla pestihommissa. Seuraava kohtaaminen tuleekin olemaan Korean jamboreella!” Parhaimmillaan suurtapahtumasta voi saada elinikäisiä ystäviä, joiden kanssa yhteys säilyy etäisyydestä huolimatta.