Oletko miettinyt joskus kuka tekee piirin tapahtumia? Onko sinulla kenties jokin unelmatapahtuma, jonka haluaisit piirin toteuttavan? Kiinnostaako ikäkausiohjelmien ajankohtaiset asiat? Haluaisitko olla tekemässä ensi vuoden ohjelmapainotusta? Toivoisitko parempaa ohjelmaa jollekin ikäkaudelle vai sykkiikö sydämesi kansainvälisyysasioille? Näitä kaikkia asioita on mahdollisuus päästä tekemään osana piirin partiokasvatuksen ja ohjelman toiminnanalaa. 

Partiokasvatuksen- ja ohjelman toiminnanalan alle kuuluu monet piirin järjestämät tapahtumat sekä taitokoulutukset. Ohjelmaryhmä koostuu jaostoista sekä eri alojen vastaavista. Tällä hetkellä ryhmään kuuluu kisajaosto, retkeilyjaosto, EA-jaosto sekä perhepartio-, ohjelmavalmentaja- ja katsomuskasvatusvastaavat. Ryhmää johtaa Piirinhallituksen toiminnanalavastaava sekä järjestökoordinaattori. 

Ohjelmaryhmän jäsenet esittäytyy 

Hilla

Hilla

Oulun Pihka-Versot/Inarin Tunturisudet, 25 vuotta. Piirihallituksen ohjelmasta ja partiokasvatuksesta vastaava jäsen.

– Olin Norjassa 2019 piirin kv-vaelluksen staabissa, josta minut rekryyttiin piirihallitukseen. Minulla oli aikaisempaa kokemusta paikallisjärjestön johtotehtävissä ja kaipasin lisää haastetta peruslippukuntatoiminnan lisäksi. Parasta pestissä on kaikki ihmiset, joihin tutustuu ja keneltä saa oppia uusia asioita. On myös hienoa kuulla miten hienoa ja monipuolista partiotoimintaa piirin alueella jatkuvasti tehdään.

Soppa

Kokko-Pojat, 31 vuotta.

– Jäin hyvillä mielin ohjelmaryhmään 2-vuotisen piirihallituskauden päätteeksi luvaten jatkajalleni, etten katoa heti takavasemmalle ja vie kaikkea tietoa mukanani vaan jään ohjelmaryhmän puheenjohtajaksi välittämään tietoa jaostoilta piirihallitukseen. Paikka ohjelmaryhmässä on tuntunut niin kotoisalta, että halusin jatkaa edelleen, kun Hillan vuoro oli nousta piirihallitukseen.

– Nyt pestini on tämän vuoden loppuun saakka ohjelmavalmentajavastaava. Tuen siis alueiden ohjelmavalmentajia tarvittaessa ja vastaan lippukunnista nouseviin toiveisiin ja haasteisiin liittyen partiokasvatukseen. Jos siis vaikkapa puuttuu idea miten toteuttaisitte seikkailijoiden siirtymän tarpojiksi, eikä alueellanne toimi ohjelmavalmentajaa, voitte olla suoraan yhteydessä minuun. Parasta pestissä on, kun kysyntä ja tarjonta saadaan kohtaamaan. Esimerkiksi syksyksi toteutamme yhdessä koulutuksen kanssa akela-sampo-vihjarit, kun lippukunnat sellaisia meiltä pyysivät.  

Tiia

Tiia

Tervapartio ja Helsingin Eräkaverit, 31 vuotta. Kilpailujaoston puheenjohtaja ja sitä kautta ohjelmaryhmän jäsen.

– Minut on aikoinaan yli 10 vuotta sitten pyydetty mukaan kilpailujaostoon varmaankin pt-kisaintoni takia, puheenjohtajana olen ollut muutaman vuotta. On kiva kuulua myös ohjelmaryhmään, kun sitä kautta saa kuulla miten muilla jaostoilla menee ja olla mukana suunnittelemassa toimintaa. Samalla tulee nähtyä partiossa vähän muutakin kuin kisoja. Parasta on meidän innostava ja huumorintajuinen tiimi, jonka kanssa on mukava kokoustaa ja nähdä. Viimeksi livetapaamisella sain huomata illan kortti- ja lautapelien aikana, että en ole todellakaan ohjelmaryhmän ainoa kilpailuhenkinen jäsen. 

Saku

Tyrnävän Mustavarikset ja Kajaanin korvenpojat, 23 vuotta. Ensiapujaoston puheenjohtaja.

– Vuonna 2016 pestauduin kouluttajaksi aikaisemman EA osaamisen ja kiinnostuksen takia. Parasta on tietää kouluttavansa asiaa, joka voi pelastaa henkiä.  

Lea ”Kuksa” Haapala

Lea

Pohjolan Pirteät ry, 59 vuotta. Toimin perhepartiovastaavana.

– Pääsin tehtävääni pestihaun kautta. Parasta ohjelmaryhmässä on se, kun saa tutustua uusiin ihmisiin joilta saa oppia uusia asioita – sekä suunnitella yhdessä toimintaa. Pestissä vastaan perhepartion kehittämisestä ja koulutuksesta. Mikäli sinä kaipaat tukea perhepartiotoiminnassa yms. ota yhteyttä! Lea.Haapala@partio.fi Mielestäni yhdessä tekemisen meininki ja laaja-alainen partiotoiminta on ihailtavaa Piirissämme. 

Heikki “ Don Stone” Kivi

Karinkoluajat/ Halkokariset, 53 vuotta, pestattiin Erätaitojaostoon.

– Aihe kiinnosti ja otin pestin vastaan. Parasta tässä on, kun näkee ahaa elämyksen syntyneen kurssitettavan kasvoille jostakin koulutettavasta asiasta. 

Ohjelmaryhmässä on paljon kokenutta porukka sekä ihan uusia tyyppejä. Se on ehdottomasti iso rikkaus ja haluamme mukaan eri-ikäisiä tyyppejä eri puolelta piiriä, että voimme tehdä parempaa partio-ohjelmaa koko piirin alueella.

Tällä hetkellä isoin ongelma on, että meillä ei ole tarpeeksi porukkaa toteuttamaan kaikkia hyviä ideoita ja vastaamaan lippukuntien tarpeisiin ja toiveisiin. Tarvitaan porukkaa lyhyempiin tapahtumakohtaisiin pesteihin (kesto n. vuosi) sekä myös minimissään kaksivuotisiin jaosto/vastaava pesteihin. 

Lisäksi etsimme vaeltajien testiryhmää erinäisiin piirin tapahtumiin, joista olisi tarkoitus somettaa piirin Instagramiin. Jos kuulut tällaiseen toimeen sopivaan vaeltajavartioon tai tiedät sopivan porukan, ole yhteydessä Hilla Mettovaaraan (hilla.mettovaara@partio.fi) tai Noora Småträskiin (noora.smatrask@partio.fi) 

Katso pestihaku!

Juttu on julkaistu Pohjan Puhurissa 2/2022.