Sara Miesmaa ei ole opiskellut hetkeäkään televisiotuotantoa, mutta tehnyt useampia tv- ja videotuotantoja. 27-vuotias Pohjan Veikko ei ole opiskellut myöskään yhtään tapahtumatuotantoa, mutta on tehnyt suuria, Hartwall Areenan kokoisia tapahtumaprojekteja.

Projektipäällikkönä työskentelevä Sara on päätynyt nykyiseen sosiaalisen median asiantuntijatehtäväänsä päätynyt nykyiseen sosiaalisen median asiantuntijatehtäväänsä partiosta saatujen suhteiden ja taitojen avulla. Miten suomen kielen opiskelija sitten päätyi työhönsä?

Sara Miesmaa (kuvassa oikealla)
Sara Miesmaa (oik.) työskentelee projektipäällikkönä sosiaalisen median asiantuntijayrityksessä.

Vuonna 2013 Oulun yliopistossa opiskellut Sara pääsi tekemään opintoihin kuulunutta työharjoitteluaan Pääkaupunkiseudun Partiolaisille. Harjoittelu sujuikin aluksi niin piirin jäsenlehti Hepun, eskarikampanjan kuin verkkosivujenkin parissa.

Saran harjoittelupestin aikana Suomen Partiolaiset valmistelivat parhaillaan Partiomestarin ensimmäistä kautta. Partiomestari-televisiosarjan. Yleisradion ohjelmassa tarpojavartiot ympäri Suomen kilpailivat tosi-tv:nomaisesti toisiaan vastaan hieman partiotaitokilpailujen tapaan.

Piirin harjoittelupaikka laajenikin keskusjärjestöön, ja Sarasta tuli uutuussarjan tuotantoassistentti.

– Tuolloin en osannut ajatella, miten tärkeiksi Partiomestari-projektissa tapaamani ihmiset muodostuisivat, hän kertoo.

Tuotantoassistentin vastuisiin kuuluivat niin sarjan ulkoinen kuin sisäinen viestintä sekä kuvauspaikkaan, muonitukseen ja kilpailutehtäviin liittyvät asiat. Esimerkiksi ohjelman kisaajat tarvitsivat tietoa varusteista, näiden huoltajat infoa järjestelyistä, bussikyyditykset varaamista ja koko Partiomestarin tekijä- ja osallistujaporukka tarpeeksi ruokaa.

– Televisio- ja tapahtumatuotannoissa tarvitaan aivan samoja taitoja, kuin minkä tahansa partiotapahtuman tekemisessä. Toki hyvästä suomen kielen osaamisesta ei ole ollut haittaa, mutta tärkeimmät näissä hommissa tarvitsemani taidot olen oppinut partiossa, aikaisemmin muun muassa lippukunnanjohtajana toiminut Sara sanoo.

Huikean suosion saavuttanut Partiomestari jatkui seuraavana vuonna, ja samoihin tehtäviin tuotannon pariin palasi myös Sara. Vuonna 2015 tuoretta filosofian maisteria lähestyttiin jälleen Helsingistä, kun Partiomestaria tehnyt tuotantoyhtiö pyysi tuttua partiolaista mukaan erääseen suureen tapahtumaprojektiin.

Ne asiat, joita on partiossa tehnyt, ovat todennäköisesti ihan oikeita, makeita ja superkovia taitoja myös työelämässä.

Aikaisemman projektin vaikutukset eivät loppuneet vielä siihen: myöskin Partiomestari-projektissa mukana ollut henkilö suositteli tämän jälkeen Saraa työntekijäksi yritykseen, jossa hän toimii tälläkin hetkellä sosiaalisen median asiantuntijana.

Tämänhetkisiin työtehtäviin kuuluvat sosiaalisen median suunnittelu, analysointi ja kouluttaminen aina yksinyrittäjistä suuriin konserneihin. Vaikka asiakkaat löytyvät liike-elämän puolelta, ovat sosiaalisen median tekemisessä pohdittavat kysymykset ovat hyvin samankaltaisia kuin esimerkiksi lippukunnan sisäisessä viestinnässä.

– Mistä kanavasta meidän johtajiston parhaiten tavoittaa? Mistä he innostuvat ja missä heidän on helpoin osallistua keskusteluun?, antaa Sara esimerkin.

Työelämässä suhteilla on suuri merkitys, ja partio tarjoaa taitojen lisäksi myös ihmisiä, jotka saattavat tuntea juuri sen oman urahaaveen kannalta tärkeän ihmisen. Pohjanmaan partiolaisia Sara kehottaakin ottamaan harrastuksestaan kaiken irti.

– Partio tarjoaa ihan älyttömän monta paikkaa oppia taitoja, joiden saavuttamiseen työelämässä menisi vuosia. Ne asiat, joita on partiossa tehnyt, ovat todennäköisesti ihan oikeita, makeita ja superkovia taitoja myös työelämässä.