Olen oppinut lippukunnanjohtajana arvostamaan yhteistyön merkitystä sekä jokaisen johtajan ja partiolaisen persoonaa ja lahjoja, jotka Luoja on kullekin antanut.

44 vuotta lippukunnanjohtajana, ilman hetkenkään taukoa. Limingan Niittykärppien lippukunnanjohtaja, Oulun hiippakunnan seppomestari Markku ”Make” Korhoselle partio  on elämäntapa.

Viisikymmentä vuotta sitten, vuonna 1968 kolkkapoikaikäinen Make koki ensimmäisen yöretkensä, armeijan kuorma-auton lavalla matkaten. Silloinen partiokokeilu Oulun Sissipojissa jäi lyhyeksi, mutta nykyäänkin palavan partiotulen alkuhetken Make muistaa kirkkaasti.

Oli kesä 1974 Oulun kasarmialueella, ja Make vierailulla kerrostalonaapuriinsa muuttaneen
pojan luona ensimmäistä kertaa.

– Näin hänen kirjahyllyssään kirjojen välissä pienen ohuen vihreän viivan, partiopojan suorituskirjan. Ottaessani tuon suorituskirjan käteen ja avattuani sen minuun syttyi sydämeen
partiotuli isolla liekillä, palaen yhä.

Make päättikin saman tien liittyä partioon, mutta isä-Korhoselta lupaa ei heti hellinnyt. Sinnikkään kärttämisen jälkeen suostumus irtosi – oman partion perustamiseen. Kun johtajaksi ehtiviä aikuisia ei kyselyistä huolimatta löytynyt, tuli 14-vuotiaasta Makesta Metsäveikot- poikalippukunnan johtaja.

Armeijaikäisenä palasi Make Sissipoikiin johtajana. Pian yhteislippukunta Sissipartioksi muuttuneen lippukunnan kanssa johti varusmies-Make myös Ylikiimingin Jänkävartioiden toimintaa. Vuonna 1981 tie vei avioliiton mukana Pihtiputaalle ja siellä Pihtiputaan partiolaisten
johtajaksi.

Vaikka sekä Maken että Limingan Niittykärppien partiotaival alkoi jo 60-luvulla, kohtasivat partiopolut ”vasta” vuonna 1982. Seurakunnan vt. nuoriso-ohjaajaksi Limingalle muuttanut
Make sai vastuullensa lippukunnan johtamisen, kun partiosta tehtiin seurakunnan työmuoto.

Pian seurakuntaan perustettiin partionohjaajan virka, ja Maken ohjauksessa Niittykärpät
ovat sittemmin kasvaneet Suomen suurimmaksi lippukunnaksi.

– Olen oppinut lippukunnanjohtajana arvostamaan yhteistyön merkitystä sekä jokaisen johtajan ja partiolaisen persoonaa ja lahjoja, jotka Luoja on kullekin antanut, summaa Make.

Yli 400 partiolaisen lippukunnalla menee tällä hetkellä Maken mielestä ”ihan mukavasti”, vaikka iso lippukunta vaatiikin toimiakseen jatkuvaa kehitystä ja organisointia.

– Näkisin että omalla ohjelmallamme on ollut myös tärkeä osuus jäsenmääräämme, mutta emme halua painottaa suuruutta koska B-P:n mielestä paras koko lippukunnalle on 32 partiolaista. Ennen kaikkea uskon, että taivaan Isä on siunannut toimintamme.

Niittykärpät tunnetaankin vihreistä paidoistaan, kymmenen vuoden välein toistuvista, Suomen halki kulkevista viestivaelluksistaan sekä omasta eräpartio-ohjelmastaan, jota toteuttavat jäsenet tarpojista ylöspäin. Niittykärppiä Make kuvailee ”reippaiksi, niin kuin kaikki muutkin partiolaiset ympäri maailman ovat”.

– Partiolaiset ovat kaikki aloitekykyisiä, fiksuja ihmisiä. Partiolaiset selviävät monista tilanteista ja he luottavat itseensä sekä toiseen ihmiseen. Mielestäni heihin voi luottaa ja heidän kanssaan tulee hyvin toimeen.

Pohjanmaan partiolaisia Make haluaa muistuttaa toisten huomioimisesta. Jos ympärillä ei ole ystäviä, on partiopolunkaan vaikea jatkua.

– Kiinnitetään jokainen huomiota siihen, että ollaan niiden ystävien ja kavereiden kanssa kasvotusten, jotka ovat sillä hetkellä ympärillä ja viestitellään niiden toisten kanssa sitten,  kun ympärillä ei ole muita. Katso siis ympärillesi, onko lähelläsi joku lähimmäinen, jolla ei
ole ystävää. Ole sinä hänen ystävänsä.