Kuka kaipaa partioon uusia mahdollisuuksia yhteistyölle? Kuka unohti pakata lumilapion mukaan talviselle telttaleirille? Kuka teki päätöksen ehdolle asettumisesta tuntia ennen syyskokousta?  

Piirin syyskokouksen yhteydessä Pohjanmaan Partiolaisille valittiin uusi hallitus, ja Pohjan Puhurin kautta pääset tutustumaan tulevan hallituskauden 2021-2022 timanttisiin toimijoihin. Puhuri kysyi uusilta piirihallituksen jäseniltä seuraavat tiukat kysymykset:

 1. Kuinka päädyit piirihallitukseen?  2. Mikä on sinulle tärkeintä partiossa? 3. Jos saisit muuttaa yhden asian partiossa tulevan tehtäväsi puitteissa, mikä se olisi?  4. Mikä on tärkein asia, jonka olet oppinut partiossa?  5. Pahin partiomokasi ja miten korjasit sen/reagoit siihen?  

Lue hallituksen jäsenten vastaukset alta!

 1. Päädyin piirihallitukseen linja-autossa paluumatkalla johtajatulilta 2017 Evolta Ouluun, matkaseuranani joukko silloisia ja entisiä piirihallituksen jäseniä sekä vaalitoimikunnan luottiksia. Jossain vaiheessa matkaa olin tarttunut syöttiin.
 2. Partioliikkeen tarkoitus, päämäärä ja Timo Valtanenperiaatteet on kuvattu peruskirjassa ja muodostavat kokonaisuuden, joka perustuu yhteiselle arvopohjalle. Ihanteista tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen puhuttelee minua eniten, mutta kuten sanottua, kokonaisuus luo merkityksen.

   

 3. Jos saisin muuttaa yhden asian partiossa tehtäväni puitteissa, haluaisin lähentää ja syventää lippukuntien ja piirin välistä yhteyttä.

   

 4. Partio kehittää monipuolisesti organisointi- ja johtamistaitoja, kommunikointia, monenlaisia vuorovaikutus- ja ihmissuhdetaitoja, paineensietokykyäkin. Vapaaehtoistyö partiossa on opettanut tarkastelemaan, arviomaan ja kehittämään itseäni ja toimintatapojani.

   

 5. ​Suurin virheeni on ollut se, etten ole aina osannut huomioida kaikkea sitä moninaisuutta, mikä partioliikkeen jäsenistössä on. Partio yhdistää, mutta emme ole kauttaaltaan samanlaisia ja ajattele tai toimi samalla tavalla kaikissa asioissa. Olen opetellut olettamaan vähemmän ja kuuntelemaan enemmän. 
 1. Vuoden 2019 vaalitoimikunta otti yhteyttä ja tiedusteli kiinnostustani asettua ehdolle yhteiskuntasuhteista vastaavaksi piirihallituksen jäseneksi. Ilmoitin heti asettuvani ehdolle. Toki olin miettinyt jo aikaisemmin, että asettuisin ehdolle niissä vaaleissa! 

 2. Kaverit, se, että partio on avointa kaikille, ryhmässä toimiminen, tekemällä oppiminen ja itsensä kehittäminen
 3. Muuttaisin sen, että kaikilla olisi mahdollisuus osallistua mukaan toimintaan 

 4. Retkeilytaidot

 5. Ihan ensimmäisellä partioleirilläni 10-vuotiaana, puoli tuntia leirille saapumisen jälkeen, onnistuin vuolemaan peukalooni kunnolla verta vuotavan vekin. Reagoin nauramalla, mutta johtajat eivät 😂 
 1. Päädyin piirihallitukseen vähän vahingossa. Piha-pesti oli kyllä jo kiinnostanut aikaisemminkin, mutta vasta juuri ennen parin vuoden takaista syyskokousta tartuin Juulia Tavastiajatukseen tarkemmin. Jatkokausi oli sitten selkeä valinta.

 2. Tämä on aina vaikea kysymys ja tuntuu, että vastaan joka kerta vähän eri tavalla. Partiossa on niin monta tärkeää juttua, ja aina joku niistä on enemmän mielen päällä. Tällä hetkellä sanoisin tärkeimmäksi asiaksi partiossa yhteenkuuluvuuden.

 3. Haluaisin muuttaa sitä, että kaikkialla piirin alueella ei voi harrastaa partiota (eivätkä edes kaikki niillä alueilla, joilta löytyy lippukunta). Konkreettisesti toivon, että tavoitamme niitäkin, ketkä eivät aikaisemmin syystä tai toisesta ole partioon päässeet! 

 4. Tämä menee varmaan samaan kategoriaan "tärkein asia partiossa" -kohdan kanssa: olen oppinut paljon (kaikkea en ole edes tajunnut oppineeni juuri partiossa), ja eri aikoina eri taidot tuntuvat tärkeämmiltä. Nyt sanoisin, että johtaminen ja projektitaidot. 

 5. Minähän en tietenkään mokaile ikinä missään, joten näitä ei kerta kaikkiaan vain ole. No ei sentään, mutta suurin osa mokista on pieniä, ja totean vaan perään että hupsanteeks. Olen isoimmat mokat varmaan vaan halunnut jättää huomiotta niin täydellisesti, ettei nyt tule mitään isompaa mieleen 😀 
 1. Olin vuonna 2019 mukana piirin Viking-vaelluksella Norjaan ja siellä silloisessa vaalitoimikunnassa ollut eräs Kati vinkkasi minulle, että voisin asettua ehdolle piirihallituksen vaaleihin. Minä tietysti sanoin, että joo, koska en koskaan jätä mahdollisuutta käyttämättä. Varsinkaan sellaista, jossa voi oppia uutta itsestään. Niinpä asetuin ehdolle.
 2. Minulle tärkeintä partiossa on yhdessä työskenteleminen paremman maailman eteen.
 3. Haluaisin, että kaikilla olisi yhtäläinen mahdollisuus harrastaa partiota joka puolella piiriä.
 4. Tärkein asia, jonka olet oppinut partiossa, että parempi ainakin yrittää. Jos ei koskaan yritä mitään, ei voi koskaan onnistuakaan missään.
 5. Partiomokia on ihan varmasti monia, mutta lähes kaikista virheistä parhaan lopputuloksen saa, kun myöntää mokanneensa ja pyytää anteeksi, jos siihen on aihetta. 
 1. Olen toiminut nyt useamman vuoden ja pestikauden ajan sekä lippukuntavalmentajana että piirin aluetyön ja lippukuntatuen ryhmän puheenjohtajana, eli piirin lippukuntatuen johdossa piirihallituksen jäsenen johtajaparina. Lippukuntatuen johdossa olemme puuhastelleet monenlaisia uudistuksia, pieniä ja suuria, ja pyrkineet kehittämään piirin lippukuntien saamaa suoraa tukea, tukemaan lippukuntien kasvua sekä kohtaamaan lippukuntien arjen haasteita ja parantamaan dialogia lippukuntien ja piirin välillä. Useita kehityksen askeleita on otettu, mutta työtä on vielä paljon tehtävänä piirin lippukuntien eteen. Piirihallituksen vaihtuessa ja edellisen piirihallituksen jäsenen, Timon, astuessa piirissä suurempiin pesteihin, tuntui itsellekin luontaiselta nousujohteisuudelta ja lisäksi ryhmän tekijäpaletille piristävältä asettua ehdolle uusiin haasteisiin.  

 2. Partiossa motivoi monikin asia, eri asiat harrastamaan erilaisia asioita partion sisällä. Partiossa itselle mielenkiintoisten asioiden äärellä puuhastelu sekä hyvällä tiimillä, hyvien tyyppien kanssa erilaisilla tavoilla aikaansaaminen antaa kovasti potkua jatkamaan tekemistä erilaisten asioiden kehittämisen parissa. Aina on olemassa saavutettavissa oleva parempi lippukunta, parempi piiri tai itselle oma, parempi partio, jota kohti on mukavaa omalla panoksella pyrkiä muiden samaan tähtäävien kanssa. Partio on paras paikka tähdätä pienilläkin jutuilla rakentamaan parempaa maailmaa, kuin millainen se oli aloittaessa. 

 3. Partiossa annetaan jo nyt paljon arvoa vapaaehtoisille tekijöille, sekä lippukunnassa, piireissä että valtakunnallisesti. Kuitenkin vielä on matkaa siihen, että osattaisiin oikeasti antaa arvoa, aidosti kaikille, jotka antavat arvokasta aikaansa meille yhteisen partion eteen, ovat heidän toimintatapansa tai mielipiteensä omien kaltaisia tai eroavia. Erityisesti tulevina vuosina, kun uudistetun peruskirjan jalkautusta ja käyttöönottoa aloitetaan, on elintärkeää pitää mielessä meille kaikille yhteinen ja rakas partio, eikä erimielisyyksiä sen sisällä. 

 4. Partiossa jokainen voi toimia omana itsenään. Mahdollisuuksia löytyy niin soolo- kuin ryhmäpesteihin, projektiluonteisiin tai jatkuviin, mutta joka tapauksessa määräaikaisiin partiohommiin. Partiossa on lupa kokeilla rajojaan, oppia epäonnistumisista, oppia vertaiseltaan, oppia vanhemmaltaan, oppia nuoremmaltaan, sekä olla oma itsensä ja löytää omat vahvuutensa, joilla rakentaa parempaa maailmaa.  

 5. Joskus ollaan lippukunnan sudariretkellä lähdetty "pikku" päiväkävelylle tuttuun metsään, eli karttaahan ei mukaan tarvita! Kuten arvata saattaa, kävelyretki hieman venähti, mutta päivänvalon riittäessä ja johtajana ilmekään värähtämättä eivät pennut mahdollisesti viivästystä edes huomanneet. Johtajien kesken olemme kyllä hyvät naurut saaneet useamman kerran jälkikäteenkin! 
 1. Vuosi sitten minua kysyttiin tähän pestiin. Olin juuri päättämässä edellistä pestiä, joten hallituspesti tuli sopivaan saumaan. Koska ensimmäinen kausi jäi sääntömuutoksen takia yhteen vuoteen, päätin hakea jatkokaudelle. 

 2. Huipputyypit, hyvät eväät, mahtavat kokemukset ja seikkailut.

 3. Unelmana olisi, että jokaikinen partiolainen olisi käynyt pestiinsä tarvittavat johtajakoulutukset. Tämä on haastava toteuttaa, koska tiedämme ettei siihen aina ole mahdollisuutta esim. aikataulujen takia. Tavoitteena onkin luoda monipuolisia mahdollisuuksia osallistua koulutuksiin. 

 4. Vastuun ottaminen on yksi tärkeimmistä asioista, jonka olen käytännössä oppinut partiosta. Se, että partiossa olen ottanut nuoresta asti vastuuta edeten aina isompiin saappaisiin, näkyy nykyään myös esimerkiksi työelämässä. Olen huomannut, että uskallus ottaa vastuuta niin pienistä kuin isoistakin tehtävistä on lähtöisin partiosta. Kuten partiossa, aina työelämässäkään kokenut konkari ei välttämättä ole yhtään sen parempi kuin noviisi. Olen työelämässä huomannut, että yleensä partiota harrastaneet ottavat rohkeammin vastuuta yhteisistä asioista kuin ei-partiolaiset. 

 5. Vuosia sitten olin lippukuntamme hallituksessa ja unohdimme anoa kaupungin avustuksia. Siinä meni koko vuoden budjetti uusiksi, kun lippukunnan tuloihin tuli suuri lovi. Silloin opimme kiristämään kukkaron nyörejä ja pohtimaan, mihin oikeasti rahaa käytetään. Retket suuntautuivat lippukunnan kämpälle, eikä maksullisiin leirikeskuksiin, tai emme hankkineet uusia varusteita, vaan korjasimme vanhoja. Tämä moka ehdottomasti opetti, että vastuu kannetaan yhdessä ja samalla se lähensi johtajistoamme, kun puhalsimme yhteen hiileen. 
 1. Kaksi vuotta sitten vaalitoimikunta otti minuun yhteyttä ja tiedusteli, olisinko kiinnostunut pestistä. Tänä vuonna asetuin ehdolle toiselle kaksivuotiskaudelle.

   

 2. Ystävät. Yhteenkuuluvuuden tunne.
   
 3. Hankala kysymys! Oman pestini puitteissa haluaisin tuoda projekteja sekä projektipestejä näkyviksi ja houkutteleviksi.

   

 4. Olen oppinut toimimaan yllättävissä tilanteissa ilman minkäänlaisia ennakkotietoja ja -valmisteluja. 

   

 5. Ei ihan hirveä moka monien mielestä, mutta ensimmäisenä mieleeni tuli, kun eräillä Tuulevilla minulla ei ollut pyyhettä mukana ja jouduin saunan jälkeen kuivaamaan huppariin.  
 1. Olin itse mukana vaalitoimikunnassa, ja jokaisessa meidän kokouksessa minua koitettiin kovasti houkutella piirihallitukseen mutta joka kerta annoin kieltävän vastauksen. Viimeisen kerran minua kysyttiin noin tunti ennen syyskokouksen alkua hallitukseen muun vaalitoimikunnan toimesta, ja tällöin päätin viimein vastata myöntävästi.
  Tiia Kivi
 2. Minulle tärkeintä partiossa on ystävät, uuden oppiminen, itsensä haastaminen sekä yleinen hyvä fiilis, joka partiosta aina minulle tulee. < 3 

 3.  Tähän en osaa kyllä just nyt vastata...  

 4. Tärkeintä mitä olen oppinut partiossa on se, että aina saa hypätä itselleen hieman liian isoihin ja jopa vieraisiin saappaisiin, eikä tarvitse pelätä, että epäonnistuisi, sillä se on ihan okei vaikka hieman mokaisi. 

 5. Noh, tämä ei ehkä varsinaisesti ole mikään moka, mutta hieman surkuhupaisa tapahtuma! Kerran istuimme junassa lähes yhteen putkeen 10 tuntia matkaten Kokkolasta Helsinkiin ja takaisin. Helsingin päärautatieasemalla kerkesimme nippanappa vaihtaa liput uusiin ja kotimatka saattoi alkaa saman tien! Tähän vain tuumasimme kaverini kanssa, että olipahan harvinaisen huono reissu, mutta tulipahan ainakin tehtyä! 
 1. Minut ilmiannettiin ja kysyttiin asettumaan ehdolle. Paikka, johon minua kysyttiin kuulostiAnnu Muukari mielenkiintoiselle. Oma elämäntilanteeni/partiopolkuni on siinä tilanteessa, että minulla oli mahdollisuus hypätä kohti uusia haasteita ja kokemuksia.

 2. Yhdessä tekeminen, uuden oppiminen ja omien rajojen hakeminen.

 3. Partio olisi paikka, jossa jokainen haluaisi tehdä vapaaehtoistyötä ja nauttisi siitä!

 4. Monia asioita, mutta mainittakoon nyt yksi: Yhteistyöllä kaikesta selvitään!

 5. Lähdin talviretkelle ilman lapioita! Kaivoimme puolijoukkueteltalle paikkaa sitten sudenpentujen ja seikkailijoiden kanssa puolitoista metriä lunta käsillä, jaloilla, kattiloilla, kansilla ja kaikella mahdollisella. Sen jälkeen olen muistanut pakata lapiot mukaan talviretkille ja -leireille. 
 1. Minua kysyttiin mukaan sopivaan aikaan. Olin joskus aiempina vuosina miettinyt ehdolle lähtemistä, koska laajempi pesti ja siihen liittyvät mahdollisuudet kiinnostivat. Nyt oli pestitilanne omassa lippukunnassa sellainen, että oli mahdollista lähteä mukaan ehdolle.
   
  2.  Palaan perusasioihin, pidän tärkeänä ajatusta metsien koulusta. Eli luonto ja luonnossa oppiminen ovat minulle partiossa merkityksellisiä asioita. 
   
  3. Yhteistyö. Toivoisin, että tehtäisiin rohkeasti yhteistyötä eri tahojen (ei ainoastaan perinteisten kumppaneiden) kanssa. Yhteistyön kautta voitaisiin löytää uusia tapoja toteuttaa aktiivista kansalaisuutta ja saada paremmin esiin partiolle tärkeitä asioita. 
   
  4.  Yhteistyön tekeminen oikeasti, ei vain näennäisesti. Se, miten huomaa kokonaisuuden täydentyvän jokaisen osallistujan osaamisen kautta ja miten jokainen tuo siihen oman osansa, kun siihen annetaan mahdollisuus. Lopputuloksesta tulee aina parempi kuin mitä olisi saanut yksin aikaiseksi. 
   
  5.  Ilmeisesti on ollut turvallinen ympäristö mokata, kun mitään ei ole jäänyt mieleen vaivaamaan. Joskus olen hieman aliarvioinut retken vaativuuden ja kokemus on saanut osan osallistujista miettimään partion lopettamista. Onneksi näistäkin on saatu juteltua, eikä kukaan osallistujista kuitenkaan lopettanut. Opit otettiin huomioon seuraavien retkien suunnittelussa.