RAE 2023 – PÖHINÄN 10. TALVILEIRI RAUDASKYLÄN KR. OPISTOLLA YLIVIESKASSA 17.-18.2.2023 

Rae-talvileirin ohjelmasisältö perustui partiolaisten Sanoista tekoihin! -ohjelmapainotukseen, joka opastaa partiolaiset YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja toimimaan paremman maailman puolesta (Agenda 2030). 

Seikkailijat tekivät lumiukkojen mielenosoituksen Opiston pihalle banderolleineen. Ensimmäisessä haastattelemassani vartiossa oli iskulauseena ”Hanki pyörä, älä autoa!” Iisakki Harri ja Reino Sikala tuumailivat, että leirillä on ollut kivaa vaikkakin teltan reunapaikalla oli ollut hiukkasen kylmä. Leirihuivin logon painaminen oli ollut mukavaa puuhaa. Reippaat seikkailijat odottivat mäenlaskemista innoissaan. 
Talvileiri alkoi pimenevässä helmikuun illassa Raudaskylän Opistolla Ylivieskassa. Leirinjohtajat Teemu Törmälä Viessojista ja Laura Tikka Suotarpojista toivottivat leiriläiset tervetulleiksi. Pöhinän alueelta osallistuttiin leirille Haapajärven Eräpartiosta, Haapaveden Salopartiosta, Nivalan Partiosta, Sievin Samoojista, Suotarpojista ja Viessojista. Sudenpennut yöpyivät luokissa ja muut teltoissa pihalla. Talvileirillä oli paikalla lähes 200 osallistujaa. Edellinen talvileiri ehdittiin pitää juuri ennen koronarajoituksia helmikuussa 2020. 

Teltat saatiin jouhevasti pystyyn illan aikana. Yksi pienempi teltta oli viimeisenä, jota kiireesti pystytettiin iltapalan kanssa yhtä aikaa. Näkkäreitä yritettiin laittaa sen sisälle, mutta lopulta niitä mahtui vain pari siihen telttaan. Yö meni rauhallisesti -1 pakkasasteella, mutta onneksi teltoissa oltiin muutama aste lämmön puolella. 

Leiriin kävi tutustumassa myös perhepartiolaisia, jotka ovat alle kouluikäisiä vanhempineen. Sudenpennut nukkuivat luokissa omien akeloidensa kanssa. Seikkailijat ja sitä vanhemmat nukkuivat kaminateltoissa. Leirillä oli tällä kertaa huomattavan monta 15–17 -vuotiasta samoajaa sekä 18–22 -vuotiasta vaeltajaa. Mukana oli myös ihailtavan paljon aikuisia, jotka mahdollistivat lapsille ja nuorille leirin. 

Sudenpennut saivat kokea nukketeatteria ja osallistua laulu- ja liikuntaleikeihin sekä askarteluun. Kestävän kehityksen mukaisesti seikkailijat tekivät kierrätystyöpajassa vanhasta t-paidasta kangaskassin.  

Aikuisia toivotetaan tervetulleeksi partiotoimintaan. Tutustumisen voi aloittaa vaikka parin kolmen tunnin talkoovuorolla leirillä. Yhdessä tekemällä saadaan paljon aikaan ja samalla tutustutaan toisiin aikuisiin. 

Misa Keränen, Ninni Huhtala, Klaara Aspfors ja Veera Isomaa muistuttivat lumiukkojen mielenosoituksessa: ”Osta kotimaisia tuotteita!” He tuumailivat, että tehtävä oli vähän rankka. He olivat niin antaumuksella tehneet lumiukkoa, että huomaamatta oli alkanut palella jalkoja. 
Tarpojat tekivät vartioittain jakkaran parista lankun pätkästä ja muutamasta laudasta. Siinä löytyi tekemistä jokaiselle, kun sahattiin osat ulkona ja sitten siirryttiin viereisen koulun puutyöluokkaan poraamaan jalkojen sekä harjanvarsipalikoiden paikkoja sekä hiomaan osia. Jokainen ryhmä sai jakkaran valmiiksi. 
Samoajat toimivat erilaisissa pesteissä. He auttoivat telttojen pystytyksissä ja niiden huoltotehtävissä nuorempia partiolaisia. Viessojien Otto Mäki, Aada Tiinanen ja Lasse Kesola täydensivät teltan varustusta lisäten näkkärin yhteen telttaan. He olivat viihtyneet hyvin, koska oli kivaa olla samoajana leirillä. Heitä huomioitiin enemmän kuin nuorempia leiriläisiä heidän tehdessään pestejä sekä tarjoamalla heille kahvit. 
Haapaveden Salopartion Netta Markkinen ja Eetu Jussila huolsivat telttoja. He olivat toista kertaa talvileirillä. Telttamajoitus toi uusia kokemuksia heille, koska heidän telttansa kamina oli savuttanut ensin telttaan. Kaminaan oli laitettu liikaa puita alussa, mutta he ottivat opikseen siitä. Tuuletuksen jälkeen oli ollut oma operaationsa sytyttää kamina uudelleen. He eivät olleet järin ihastuneita aamun herätykseen, jonka suoritti naapuriteltan aikuinen johtaja reippaalla laulullaan. He olivat auttaneet sudenpentuja sekä tarpojia. He olisivat voineet tehdä enemmänkin pestejä.  

Samoajat Noora Hietasaari ja Saara Tuomisto avustivat leirihuivien painatuksessa ja silittämisessä nuorempia. He toivoivat seuraavalle leirille hauskaa tekemistä, hyvää keliä, kivoja pestejä sekä hyvää ruokaa kuten tälläkin leirillä. Tiedusteltuani löytyykö jotain kehitettävää, nuoret naiset tuumasivat, ettei tule mitään mieleen, minkä he tekisivät itse paremmin. He ehdottivat seuraavan talvileirin nimeksi Loska-nimeä. Leirin nimet ovat aina kuvanneet lumen ja jään olomuotoja. Pöhinän talvileirin perinteisiin on kuulunut leirilogon painaminen samaan valkoiseen leirihuiviin. Muutamia leirikonkareita oli paikalla, joilla oli kaikkien leirien logot painettuna huivissaan. Ensimmäistä kertaa leirillä olleet saivat nyt oman leirihuivinsa, jota kannustettiin säilyttämään seuraavaa leiriä varten.