Talvileiri Rae 2023 järjestettiin Ylivieskassa helmikuussa
Teksti: Heidi MännistöKuvat: Heidi Männistö
RAE 2023 – PÖHINÄN 10. TALVILEIRI RAUDASKYLÄN KR. OPISTOLLA YLIVIESKASSA 17.-18.2.2023
Rae-talvileirin ohjelmasisältö perustui partiolaisten Sanoista tekoihin! -ohjelmapainotukseen, joka opastaa partiolaiset YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja toimimaan paremman maailman puolesta (Agenda 2030).
Teltat saatiin jouhevasti pystyyn illan aikana. Yksi pienempi teltta oli viimeisenä, jota kiireesti pystytettiin iltapalan kanssa yhtä aikaa. Näkkäreitä yritettiin laittaa sen sisälle, mutta lopulta niitä mahtui vain pari siihen telttaan. Yö meni rauhallisesti -1 pakkasasteella, mutta onneksi teltoissa oltiin muutama aste lämmön puolella.
Leiriin kävi tutustumassa myös perhepartiolaisia, jotka ovat alle kouluikäisiä vanhempineen. Sudenpennut nukkuivat luokissa omien akeloidensa kanssa. Seikkailijat ja sitä vanhemmat nukkuivat kaminateltoissa. Leirillä oli tällä kertaa huomattavan monta 15–17 -vuotiasta samoajaa sekä 18–22 -vuotiasta vaeltajaa. Mukana oli myös ihailtavan paljon aikuisia, jotka mahdollistivat lapsille ja nuorille leirin.
Sudenpennut saivat kokea nukketeatteria ja osallistua laulu- ja liikuntaleikeihin sekä askarteluun. Kestävän kehityksen mukaisesti seikkailijat tekivät kierrätystyöpajassa vanhasta t-paidasta kangaskassin.
Aikuisia toivotetaan tervetulleeksi partiotoimintaan. Tutustumisen voi aloittaa vaikka parin kolmen tunnin talkoovuorolla leirillä. Yhdessä tekemällä saadaan paljon aikaan ja samalla tutustutaan toisiin aikuisiin.
Samoajat Noora Hietasaari ja Saara Tuomisto avustivat leirihuivien painatuksessa ja silittämisessä nuorempia. He toivoivat seuraavalle leirille hauskaa tekemistä, hyvää keliä, kivoja pestejä sekä hyvää ruokaa kuten tälläkin leirillä. Tiedusteltuani löytyykö jotain kehitettävää, nuoret naiset tuumasivat, ettei tule mitään mieleen, minkä he tekisivät itse paremmin. He ehdottivat seuraavan talvileirin nimeksi Loska-nimeä. Leirin nimet ovat aina kuvanneet lumen ja jään olomuotoja. Pöhinän talvileirin perinteisiin on kuulunut leirilogon painaminen samaan valkoiseen leirihuiviin. Muutamia leirikonkareita oli paikalla, joilla oli kaikkien leirien logot painettuna huivissaan. Ensimmäistä kertaa leirillä olleet saivat nyt oman leirihuivinsa, jota kannustettiin säilyttämään seuraavaa leiriä varten.