Kestävä kehitys ja elämä -teemainen My Future -leiri pidettiin Partio Jylhässä hiihtolomaviikolla 28.2 – 5.3. Vääräjoen Vartijoiden leiri oli osa kaksivuotista, Erasmus+ -rahoitteista Youth in Action -hanketta.

Koko hankkeen teema ja tavoite on My Sustainable Future ja tarkoitus on miettiä kestävän kehityksen ja kestävän elämäntavan asioista partiolaisen omasta näkökulmasta. Tämän leirin erityisenä teemana olivat kierrätys, tavaroiden uusiokäyttö ja muovipullon käyttö Suomessa.

  • Youth in Action -hanke jatkaa jo viisi vuotta jatkunutta yhteistyötä transilvanialaisen Zöld Péter -lippukunnan ja rautiolaisen Vääräjoen Vartijat -lippukunnan välillä. Hankkeen hallinnoi Rieska-Leader ry.
  • My Future -leirille osallistui hankkeen puitteissa 12 partiolaista molemmista lippukunnista ja lisäksi Rautiosta oli mukana myös nuorempia partiolaisia sekä iso joukko vanhempia talkoolaisina toteuttamassa leiriä.
My Future -leirin aloitustunnelmia
My Future -leirin aloitustunnelmia Partio Jylhässä.

Sunnuntaina 1.3 leirillä oli työpajapäivä. Leirin teemaan liittyen teimme uusia tuotteita kierrätysmateriaaleista.

Vanhoista t-paidoista syntyi kasseja, hiusdonitseja ja pipoja. Vanhat haarukat ja lusikat saivat uuden elämän naulakkona, säilykepurkeista tuli kynttilälyhtyjä, munakennoista sytykeruusuja ja Kinder-munien koteloista kuulokekoteloita. Päivä päättyi unkarilaiseen illalliseen.

Maanantaina 2.3. matkasimme Toholammilla muovipullon mukana.

S-Marketin palautusautomaatti oli erityisen kiinnostava, koska Romaniassa ole ollenkaan muovipullon palautussysteemiä. Tämän jälkeen matka jatkui Pramia Oy:lle jossa pääsimme tutustumaan pullon jatkokäsittelyyn.  Iltapäivällä vierailimme vielä Finnspring Oy:llä tutustumassa lähdevesituotteiden pullotukseen ja saimme tietoa uudesta kokonaan kierrätysmateriaalista valmistetusta juomapullosta.

Tiistaina 3.3. leiriläiset vierailivat Vestia Oy:llä Ylivieskassa tutustumassa jätteiden lajitteluun.  Lisäksi päivän tiimitehtävänä oli hankkia yhdelle tiimin jäsenelle asukokonaisuus kirppikseltä, käytettävissä oli 20 euron budjetti ja leiri-ilta huipentui huikeaan muotinäytökseen.

Partiolaiset tutustuvat muoviin
Leirillä vierailtiin muun muassa Pramia oy:lla tutustumassa muovipullojen jatkokäsittelyyn.

Ja tietysti leirin ohjelmassa oli monenlaista partio-ohjelmaa ja ulkoilua. Mielenpainuvinta taisi meidän vieraille olla avanto ja yöpyminen teltassa talvella. Tämä leiri olikin jo neljäs yhteinen leiri ja tämä yhteistyö on iso ja tärkeä osa Vääräjoen Vartijoiden toimintaa.

Yhteistyön myötä on löytynyt uusia ystäviä ja yhteyttä pidetään eri kanavien kautta aktiivisesti. Partion ihanne rakentaa ystävyyttä yli rajojen toteutuu hyvinkin kirjaimellisesti ja käytännön tasolla toisen maan partiokaverien kanssa.

Hanke jatkuu vuoden 2020 -2021 ja seuraavaksi on vuorossa erilaisia haasteita hankkeen teemaan liittyen. Kevään haaste on roskien kerääminen ja niiden uusiokäytön mahdollisuuksien selvittäminen. Sen jälkeen jatketaan syötävien kasvien viljelyllä kesän ajan.  Erilaisia haasteita tehdään puolentoista vuoden ajan ja seuraava yhteinen leiri on Romanian Transilvaniassa heinäkuussa 2021.

Kirjoittaja toimii Vääräjoen Vartijoiden lippukunnanjohtajana.