Ei hitsi, kipinävuoro keskellä yötä. Miten tästä selvitään? Ei hätää, selvitimme puolestasi parhaat vinkit, miten jaksat halki kipinävuoron, pidät kamiinan kuumana ja ansaitset tittelin kipinämestari. Kokemuksensa ja tarinansa pääsivät jakamaan Facebookin HC-partiolaiset-ryhmän jäsenet.

Kipinävuoron tärkeimmät asiathan ovat valvoa nukkuvien turvaa, pitää teltassa tasainen lämpö ja seurata, ettei kamiina sammu. Joskus nimittäin, jos kipinävuorolaista on oikein tylsistyttänyt, on kamiinan lämmitys saattanut karata käsistä:

Miten kipinämikko pitää itsensä viihdytettynä? – Polttaa kamiinaa mansikalla, ja seuraa kun nukkujat alkaa kömpiä yksi kerrallaan makuupussista ulos. Tästä saa myös pelin! Arvaa kuka tulee ensimmäisenä ja viimeisenä makuupussista, tai kuka riisuutuu vähempään vaatetukseen ensimmäisenä. Voi myös yrittää saada kaikki ulos makuupusseistaan. Viihdyttäviä yön tunteja!”

“Tää on just se syy, miksi nukun mieluummin sateessa puun alla kuin kamiinateltassa. Miksi edes yrittää nukkua, jos on tarkoitus pitää saunaliljaa?”

Muistathan kuitenkin aina olla varovainen tulen kanssa, sillä sen kanssa ei ole ikinä turvallista leikkiä ja osa kommenteista on silkkaa huumoria.

Top 10 -vinkit ja pari hulvatonta tarinaa

  1. Illalla ennen hiljaisuutta ja kipinävuorojen alkamista kannattaa kaikille teltassa nukkuville kertoa halkopinon sekä sammutusvesiämpärin sijainti, jos hätä pääsee yllättämään. Halkopinon läheisyyteen voi myös laittaa listan kipinävuoroista ja oikeassa ajassa olevan kellon. Helpottaa kummasti, kun tietää kenet herättää ja mihin aikaan.

    Kipinävahtina olo on joskus vaikeaa
    Kuva: Meeri Rasivirta

Rikos vanhentunut: kipinämikkona aikana ilman kännyköitä ja rannekellokin oli vain harvalla mukana. Klo 3 alkaneen 2h kipinävuoron aikana alkoi kovasti väsyttämään. Varmistin edellisen kipinämikon turvallisesti kuorsaavan ja siirsin kipinämikolle varattua rannekelloa 1,5h eteenpäin… ja herätin seuraavan. Tietenkin hommasta jäi kiinni sunnuntaina vanhempien hakiessa retkeilijöitä 1,5h ”myöhässä”. Seuraavalla kerralla mukana retkellä oli kaksi rannekelloa.

  1. Kipinävuoron voi ottaa mässäilyn ja karkkipäivän kannalta. Hyvät ja rapisemattomat herkut pitävät hereillä pahimmassakin väsymyksessä.
  2. Vaikka partiossa puhelinta käytetään vähemmän kuin normiarjessa, voi se silti olla mukana kipinävuorossa. Laita näyttö himmeälle ja kuuloke korvaan, niin saat aikasi kulumaan. Pssst! Hyvänä katsomisvinkkinä ensi talvelle on Suomen Partiolaisten elokuussa alkanut Youtube-sarja Koitos.
  3. Jos et lämpene niinkään puhelimen käytölle partiossa, on kirja aina yhtä hyvä vaihtoehto. Muista kuitenkin, ettei kauhukirja aina ole paras mahdollinen kipinävuoroon. Voi olla, ettet nuku vuorosi jälkeenkään.

“Tää on kesäleiriltä, jossa valvottiin ettei tule ylimääräisiä alueelle. Istuttiin kaverin kaa nuotiolla ja kerrottiin kaikkia paranormaaleja juttuja (ei hyvä idea). Sen jälkeen menin herättää seuraavan, joka olikin vähän unessa, kun nousi istumaan ja huusi verta hyytävästi: “Ei äiti!”. Enkä muuten saanut tärinältä nukuttua sinä yönä.”

  1. Sporttipartiolaiselle maistuu lenkki kellon ajasta riippumatta. Laita kamiinaan pari klapia ja käy kävelemässä leirialue ympäri, piristää kummasti.
  2. Hauska tapa jälkeen päin muistella omaa kipinävuoroa ja yöllä viihdyttää itseään on kirjoittaa kipinävuorosta koko telttaporukan yhteistä päiväkirjaa. Sinne voi kirjoittaa kaikista hulvattomimmat jutut, jotka tulee mieleen väsyneenä tai kertoa, mitä kaikkea kummaa teltassa nukkuneet ovat unissaan tehneet.

“Kerran olin unissani lähtenyt hyppimään pussihyppelyä makuupussin kanssa ja kipinämikko vaan jatkoi puuhiaan. Aika kauas olin ehtinyt pakkasessa ennen kuin heräsin. Kysyin sitten mitä luulit mun tekevän, kuulemma menevän huussiin… Makuupussin kanssa?”

  1. Eräs mahtava yhteinen juttu voi olla surullisenkuuluisa kipinävihko. Siihen on johtaja koonnut erilaisia tehtäviä sekä arvoituksia, jotka ryhmän on määrä saada tehtyä yön aikana. Se mikä vihkosta tekee “surullisenkuuluisan” on, että siinä kohtaa kun kamiina sammuu, se on oiva sytyke.
  2. Jos olet kipinävuorossa parin kanssa, voi hauskaa pitää myös pelaamalla korttia. Esimerkiksi Uno toimii tilanteessa kuin tilanteessa.
  3. Kun väsymys alkaa tuntua ylitsepääsemättömältä, on syytä kuoriutua makuupussista ja tehdä kipinäjakkara. Laita kaksi halkoa T-kirjaimen muotoon ja aina kun olet vaipumassa uneen, havahdut viimeistään silloin kun olet horjahtamassa kumoon.
  4. Vihdoin selvittyäsi kipinästä ja ollessasi lopettelemassa vuoroasi, on aika herättää seuraava partiolainen kipinävuoroon. Katso kuitenkin, että hän herää kunnolla ja jos muu ei auta, omalla harkinnalla hätätilanteessa voit kaataa vettäkin päälle. Tosin herätetyn henkilön suhtautuminen ilolla ja reippaalla partiomielellä tähän ei ole taattu.

Kerran yksi reppana seikkailija ei ollut saanut seuraavaa johtajaa hereille ja oli itku kurkussa valvonut aamuun, tyyliin 4-5 h kun hänen piti herättää Matti ja Matti sanoi: “En herää”, niin ei ollut seuraavaakaan tajunnut herättää…”

Äskeisestä viisaampina olemme nyt valmiita kipinävuoroon. Ei enää tylsyyttä ja väsymystä. Partiolainen on aina valmis! Ja muista, että itsensä saa aina palkita:

Mä tapasin sanoa oman vuoron päättyessä seuraavalle tyypille, että meen käymään ”pienellä lenkillä” tms, mutta oikeesti menin ulos pimeään leikkimään, että mun taskulamppu oli valomiekka ja miekkailin siellä hetken yksikseni, palkinnoksi hyvin vedetystä kipinästä 💜”

Lainaukset ovat otteita HC-partiolaisten kokemuksista.