Seikkailuja myös aikuisille – Sanna Saarimaa aloitti syksyllä 2013 7-9-vuotiaiden sudenpentujen ryhmän vetämisen Oulunsalon Norsissa. Partiolaisuus on tärkeä asia Sannalle ja hän toivoo, että kaikki voisivat olla ylpeitä partiolaisuudestaan.

– Avasin lapseni sudenpentukirjan ja huomasin kuinka mahtavaa ja monipuolista toimintaa partiossa on. Siitä se sitten lähti.

Sanna Saarimaa liittyi partioon syksyllä 2013 ja aloitti Oulunsalon Norsissa akelana eli 7-9-vuotiaiden partiolaisten ryhmänjohtajana. Vuosia on vierähtänyt ja nykyisin Sanna toimii 9-12-vuotiaiden sampona eli ryhmänjohtajana sekä 12-15-vuotiaille tarpojille luotsina eli aikuisena tukena. Mukaan partiotoimintaan Sannaa innosti hänen oma lapsi sekä partion yhteys luontoon.

Ennen partioon liittymistä Sanna yhdisti partion luonnossa liikkumiseen, mutta sen tarkempaa mielikuvaa hänellä ei toiminnasta ollut. 7-9-vuotiaiden sudenpentujen ryhmänjohtajana oli helppo alkaa harrastamaan partiota ja vetämään omaa ryhmää. Partio-ohjelma toimi tärkeänä tukena toiminnan suunnittelussa ja johtamisessa.

Partiossa Sanna haluaa jakaa luontoelämyksiä eteenpäin. Retkeily ja luonnossa liikkuminen on ollut tärkeä osa Sannan elämää jo lapsesta asti. Partiossa hän onkin pystynyt hyödyntämään muun muassa suunnistustaitoja ja retkiruokailuosaamista.

– Partio ei ole täysin eri maailma muusta maailmasta. Partiomaista ajattelutapaa, esimerkiksi vastuullisuutta ja yhteisöllisyyttä on monessa muissakin järjestöissä ja työpaikoissa.

Sanna on kokenut partion erilaiset koulutukset tärkeiksi. Hänellä oli alusta asti halu oppia uutta ja saada tietoa partiosta. Sanna lähtikin heti ensimmäisenä syksynä sudenpentujen ryhmänohjaaja- eli akelakurssille sekä myöhemmin partionjohtajan peruskurssille. Uusia taitoja on kertynyt vuosien varrella paljon, tekemällä oppiminen ja vastuun antaminen muille itse taustalla pysyen ovat yksiä näistä taidoista.

Sanna Saarimaa pyöräilemässä Tempus18 piirileillä.
Sanna Saarimaa kuvassa oikealla. Tempus18 -piirileirillä pääsi myös pyöräilemään.

 

– Partio on opettanut myös yhdessä olemiseen ja läheisyyteen, näin jälkikäteen se jo naurattaakin. Uutena aikuisena aluksi etsi katsellaan mihin teltassa laittaisi makuualustansa, nyt sitä on jo oppinut, että makuualustat ovat tiiviisti vierekkäin.

Kesällä 2018 järjestettiin Pohjanmaan Partiolaisten piirileiri Tempus18, jossa leireili 2 000 ihmistä. Sanna toimi leirillä perheleirin päällikkönä toisen partiolaisen kanssa.  Hänelle tärkeää oli mahdollistaa kaikkien pääseminen mukaan leirille ja alle kouluikäisille laadukkaan ohjelman tarjoaminen.

– Tempus18 oli ensimmäinen piirileiri ikinä, mutta ei viimeinen.

Tulevana kesänä Sanna pääsee hyödyntämään leirielämän oppeja toimiessaan lippukunnan kesäleirin leirinjohtajana. Hän on yksi heistä, jotka mahdollistavat kesäleirin toteutumisen.

Sannan mielestä parasta partiossa on, kun pääsee toteuttamaan hulluimmatkin ideat. Partiossa aikuinen saa vapauttaa sisäisen lapsensa. Hänen mielestään on myös todella hienoa seurata kuinka pienistä 7-vuotiaista sudenpennuista, joilla on usein tavarat hukassa, kasvaa auttavaisia ja vastuuntuntoisia nuoria.

Aikuisille, jotka miettivät partioon liittymistä ja mukaan lähtemistä Sanna lähettää terveiset:

– Kannustan aikuisia rohkeasti tulemaan mukaan partioon. Partiossa on tarjolla todella hyvää koulutusta. Lisäksi se on paikka, jossa on turvallista harrastaa esimerkiksi retkeilyä. Partiossa ketään ei jätetä yksin.

Mitä partio on antanut Sannalle? 

Yhteisöllisyyttä - Partiossa tehdään ja toimitaan yhdessä.

Elämyksiä – Partio on tuonut elämyksiä ja kokemuksia asioista, joita muuten ei tekisi.
Partiossa voi päästä vaikka tutustumaan teatterin kulisseihin.

Partiolaisuuden – Partio tuo yhteenkuuluvuuden tunnetta maailmanlaajuiseen järjestöön.
Saa olla ylpeä, että on partiolainen.