Pohjanmaan Partiolaisten julkilausuma: Aikuinen, älä anna lasten ja nuorten harrastustoiminnan hiipua

Pohjanmaan Partiolaisten kevätkokouksen 2019 julkilausuma muistuttaa aikuisten tärkeydestä lasten ja nuorten harrastustoiminnan mahdollistajana.

Aikuinen, liittyisitkö partioon?

Kysymys voi kuulostaa pelottavalta, tiedetään. Lapsena partiossa saatettiin vain nyhjätä kylmässä teltannurkassa ja harjoitella sitä iänikuista merimiessolmua, jolla ei edelleenkään tee mitään. Teini-ikäisenä saatoit kyllästyä, kun partio muuttui päämäärättömäksi nyhjäykseksi tai kontollesi laskettiin lauma sinulle hieman liian riehakkaita lapsia. Hieman vanhempana opiskelua ja partiota oli mahdotonta sovitella yhteen, sitten aika kuluikin jo kaikkeen muuhun. Tai sitten et koskaan edes päätynyt mukaan.

Ethän sinä, aikuinen, halua samanlaista partiopolkua nykyisille lapsille ja nuorille? Mitäpä jos kertoisimme sinulle aikuinen, että samalla voit joko jatkaa omaa partiopolkuasi tai aloittaa ihan uuden sellaisen?

Pohjanmaan Partiolaisten alueella partiolaisia on noin 5700. Heistä yli 22-vuotiaita, partion ikäkausien mukaan aikuisia, on noin 1500. Yhdelle lapselle ja nuorelle on siis partiopolkunsa ohjaajana, esikuvana ja turvana noin kolmasosa yhdestä aikuisesta.

Ajatuksen voi kääntää myös toisin päin: tilastojen perusteella on jokaisella aikuisella johdettavanaan kolme lasta tai nuorta. Todellisuus ei kuitenkaan ole tällainen: monessa paikkaa tai koko Suomea aikuisia ei ole mukana toiminnassa tätäkään vertaa. Ja kun ne harvat uupuvat, hiipuu partion paikallistoimintakin, monen lapsen ja nuoren harrastus.

Suomen Partiolaiset ovat viime vuosina yhdessä monen muun tahon kanssa herätelleet keskustelua lasten harrastamattomuudesta. Ilman harrastusta ja sosiaalisia suhteita oleva lapsi on vaarassa jäädä yksinäiseksi. Ja harrastus – se ei toteudu ilman aikuisia. Partiossa toki käytetään vertaisjohtamista, mutta kaikki toiminta ei voi olla nuorison harteilla. Ennen aikuisuutta kuuluu saada kokeilla, nauraa ja oppia – harrastaa.

Eikä se aikuisen partio todellakaan ole pelkkää kaitsemista, perunankuorintaa, risusavottaa tai loputtomalta tuntuvia talkoita. Partiossa sinä voit oppia kokonaan uusia taitoja, jakaa muualla elämässäsi oppimaa ja solmia uusia ystävyyssuhteita. Partio opettaa laaja-alaisesti yhteiskunnassamme tarvittavia taitoja, ja jossain aiheessa se paras ekspertti voit olla juuri sinä. Ja vaikka et olisi koskaan metsässä päin käynytkään, ei sillä ole mitään väliä.

Nimittäin ensi alkusyksyn jokaisilla Hehkuilla, eli lippukunnanjohtajiston tapaamisissa Pohjanmaan Partiolaiset uusille partioaikuisille tarkoitetut Tervetuloa partioon -kurssit, ja myöhemmin syksyllä jatkamme tutustumista erätaitojen alkeiskursseilla samoilla paikkakunnilla. Uuden partioaikuisen perehdyttämistä voi toki tehdä milloin vain, missä vain ja liki kuka partiolainen tahansa – jatkossa toivottavasti yhä useammin niin piirin, alueen kuin partion paikallisyhdistys lippukunnankin pitämänä.

Aikuinen, sinua me kehotammekin ottamaan yhteyttä paikkakuntasi partiolaisiin. Kysy, ihmettele, vaadi perehdyttämistä ja hyppää mukaan seikkailuun. Vain innokas aikuinen voi mahdollistaa lasten ja nuorten harrastamisen.

Aikuinen, älä anna partiotoiminnan hiipua.

 

 PS. Partioon voit liittyä vaikka heti tai tutustua lähialueesi partiotoimintaan Partioviikolla. Nähdään pian! 


Lisätietoja julkilausumasta antaa Pohjanmaan Partiolaisten piirinjohtaja Saija Kivelä (etunimi.sukunimi@partio.fi), puh. 040 843 0736