LP Partiojohtajan peruskoulutus PJ-PK

Partiojohtajan peruskoulutus (PJPK) on vaeltajille ja aikuisille tarkoitettu johtamiskoulutus, joka antaa valmiudet toimia partiossa erilaisissa johtamistehtävissä. Koulutus sisältää kaksi lähiviikonloppua (22.–24.3. ja 3.–5.5.), ennakkotehtäviä sekä johtamistehtävän.

Koulutuksen suorituksesta saatava partiojohtajavaltakirja on edellytys esimerkiksi leirinjohtajana toimimiselle, mutta PJPK toimii myös pohjakoulutuksena kaikkiin jatkotason johtamiskoulutuksiin, kuten luotsi- ja johtokolmikkokoulutukseen.

PJPK:n ytimessä on partiomenetelmä: harjoitellaan käytännössä, tehdään asioita ryhmissä, keskustellaan ja vaihdetaan ajatuksia. Lähiopetuksen lisäksi kouluttautuja toteuttaa johtamistehtävän, jonka aikana hän johtaa ja ohjaa muita aikuisia tapahtuman tms. toteuttamiseksi. Kouluttautujan tukena on johtamistehtävän aikana aikuinen ohjaaja. Koulutukseen sisältyy maastoyöpyminen, jonka avulla kerrataan perusretkitaitoja ja turvallisen maastotoiminnan perusteita.

PJPK:n suoritettuaan partiojohtajan tulisi omata perustaidot ja -tiedot...

  • partion päämäärästä
  • partio-ohjelman perusteista
  • tapahtuman johtamisesta
  • lippukunnan toiminnasta (yhdistystoiminnan näkökulmasta)
  • turvallisen toiminnan toteuttamisesta
  • ihmisten johtamisesta
  • itsensä kehittämisestä partiojohtajana

Tarkempi koulutussisältö löytyy täältä.


Johtamistehtävä

Johtamistehtävän voi toteuttaa aikaisintaan koulutuksen ensimmäisen osan jälkeen.

Ennen koulutukseen ilmoittautumista keskustele lippukunnassasi, mitä, missä ja milloin tapahtuu. Voit pohtia tapahtuman aikataulutusta, tavoitteita ja kokonaistyömäärää, mutta tarkempi suunnittelu kannattaa aloittaa vasta koulutuksen alettua, koska PJPK:lta saat harjoituksessa hyödynnettäviä taitoja.

Johtamisharjoituksen tulee olla sellainen tapahtumaprojekti, jota kouluttautuja ei ole aikaisemmin tehnyt, joka palvelee lippukunnan toimintaa ja jossa kouluttautuja pääsee suunnittelemaan ja johtamaan aikuisryhmää. Tarkoituksena on harjoitella vastuullisena johtajana toimimista lippukunnalle tyypillisessä tapahtumassa lippukuntasi kokeneen partiojohtajan sekä koulutusluotsin ohjauksessa.

Ilmoittautuminen

Suositeltavaa on, että kouluttautuja ilmoittautuu itse, keskusteltuaan asiasta ensin lippukunnassaan (pestijohtajan tai lippukunnanjohtajan kanssa).

Kouluttautujan olisi ilmoittautuessaan hyvä tietää, kuka lippukunnassa toimii oman johtamistehtävän ohjaajana. Hyvä on myös olla ajatuksia siitä, milloin ja mitä haluaisi johtamistehtävänään toteuttaa - näistä voit puhua lippukunnassasi.

Koulutus järjestetään yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa. Koulutuksen laajuus on 30 lähiopetustuntia.

Osallistumismaksu 110 € laskutetaan lippukunnalta, lippukunta voi omien käytäntöjensä mukaan edelleenlaskuttaa summan osallistujalta. Maksu kattaa molemmat lähiosat.

Viimeinen ilmoittautumispäivä on 11.3.2023.

Kysyttävää?

Lisätiedot: Kimmo Vääriskoski / kimmo.vaariskoski(at)partio.fi ja Anna Kivelä/ anna.kivela(a)partio.fi