Vapaasti käännetty kohta brittiosallistujan palautteesta Roverwayn tekijöille: ”Kaiken kaikkiaan minulla oli loistava leiri, mutta silti huomasin ympärilläni olevat ympäristövahingot, enkä kyennyt auttamaan.” Miten ja miksi, sen raportoi Puhurille Hollannista Suvi.

Tänä vuonna Hollannin Zeewoldessa järjestetyn Roverwayn teemoja olivat tänä vuonna muun muassa ekologisuus ja kestävyys. Nämä kaksi asiaa nousivatkin keskustelujen aiheeksi aina pitkin heinä-elokuun vaihteessa koettua leiriä.

Saapuessamme leirille saimme henkilökorttien lisäksi mukit, joita meidän oli tarkoitus käyttää koko leirin ajan esimerkiksi asioidessamme kahviloissa. Näin säästyttiin suurelta määrältä muovijätettä, joita tuhannet kertakäyttömukit olisivat aiheuttaneet.

Tämä linja ei kuitenkaan jatkunut koko leirin ajan, sillä jo ensimmäisenä päivänä ruoka tarjoiltiin kertakäyttöastioista. Jonot olivat pitkiä ja ruoka piti tarjoilla nopeasti, mutta vain harva hoksasi pyytää ruoan omalle lautaselle, jonka saattoi myöhemmin pestä.

Samoajille ja vaeltajille tarkoitettu Roverway oli jaettu kahteen osaan, noin viikon mittaiseen polkuun sekä 4 päivää kestävään leiriosuuteen. Jokaiselle polulle tuli pienissä ryhmissä ihmisiä noin 5-8 eri maasta.

Viikon ajan poluilla osallistuttiin valmiiksi järjestettyihin ohjelmiin sekä tutustuttiin eri maiden ihmisiin ja kulttuureihin. Tämän viikon jälkeen ihmiset siirtyvät poluilta itse pääleirille ja liki viisi tuhatta osallistujaa elivät vielä yhdessä hetken omassa yhteiskunnassaan, kaukana muusta sivistyksestä.

Mielenkiintoista oli tapa, kuinka leirin aikana jokainen polku valmisti itse ruokansa kahtena peräkkäisenä iltana valmiiksi annetuista raaka-aineista. Tarkoituksena oli tehdä paikallista herkkua, jotka kypsennettiin foliokääreissä hiilloksen päällä. Siispä lähes viisi tuhatta partiolaista kääri kahtena iltana oman ruokansa folioon ja paistoi sen nuotiolla. Tässä työtavassa kului todella paljon foliota, jota saattoi käyttää ainoastaan yhden kerran.

Lisää kritiikkiä sateli ruokajätteestä, jota leirillä syntyi. Kaikille oli varattu reilusti ruokaa, jotta kenenkään ei tarvitsisi olla nälissään. Ilmeisesti kylmäkalusteiden vähäisestä määrästä johtuen ruokaa säilytettiin pressujen tai itse viriteltyjen katosten alla, kun lämpötilat paukuttelivat kolmeakymmentä.

Tämähän ei tee hyvää minkäänlaiselle jogurtille, voille tai makkaralle. Lopulta pilaantunut tai muuten syömättä jäänyt ruoka jouduttiin heittämään pois. Vaihtoehtoinen ratkaisu olisi mielestäni voinut olla jonkinlainen yhteinen kokoontumispaikka, jonne olisi voinut tuoda ruokaa niille, joilla sitä ei ollut tarpeeksi.

Askarruttavista ympäristöasioista ei kuitenkaan ainoastaan keskustelu, vaan palautetta Roverwayn tekijöille saatiin myös aikaiseksi. Eräs brittityttö kirjoitti aiheesta adressinomaisen kirjoituksen, joka lähti leviämään osallistujamaiden kesken. Jokaisella leiriläisellä oli mahdollisuus allekirjoittaa teksti digimuodossa. Nyt teksti allekirjoituksineen on lähtenyt leiriorganisaatiolle, toiveena ekologisempi ja loppuun asti mietitty leiri tulevaisuudessa.

Oli leirillä kuitenkin paljon hyvääkin liittyen kierrättämiseen, kehitykseen ja kestävyyteen. Leirialueella järjestettiin muun muassa “eco-friendly workshoppeja”, joissa oli mahdollisuus oppia muiden maiden tavoista kierrättää ja vähentää jätteen syntymistä.

Yhtenä aktiviteettina oli mahdollisuus rakentaa aurinkokeitin, jossa pystyy valmistamaan vaikkapa munakkaan ainoastaan auringonvaloa hyödyntäen. Aika siistiä, vai mitä! Lisäksi ohjelmiin oli mahdollista liikkua pyörällä, joka on myös osa hollantilaista kulttuuria. Kahviloissa lasipullot toimivat panttiperiaatteella, jolloin palauttaessa pullon sai puolet rahoista takaisin.
Toiset asiat Roverwaylla olivat siis vähän paremmin suunniteltuja ja toiset taas eivät. Virheitä kuitenkin sattuu ja niistä me jokainen voimme ottaa opiksemme. Silloin voimme jakaa omaa viisauttamme toisille ja ennaltaehkäistä tällaisten vahinkojen uudelleensyntymisen!

Kuva: Henri Lemmetty

Roverway Zeewolde

PAIKKA

  • Alankomaat
  • Avajaiset Haagissa
  • Leiriosa Zeewoldessa
  • Polut ympäri Alankomaita ja sen naapurimaita

AIKA

  • 23.7-2.8.2018
  • Roverway järjestetään joka kuudes vuosi, eli seuraavan kerran 2024

LUVUT

  • Osallistujia noin 3000
  • IST:ejä noin 542
  • Suomalaisia noin 100
  • Eri maita 53
  • Polkuja 69

KEILLE TARKOITETTU

  • Leiriläiset 16-22 -vuotiaita samoajia ja vaeltajia
  • IST:it aikuisia
  • Eurooppalaisille partiolaisille (myös muualta vieraita)

KUKA JÄRJESTÄÄ

  • Molemmat maailmanjärjestöt WOSM sekä WAGGGS
  • Nuori tiimi (keski-ikä 24 vuotta)

 

Roverwayn viisi parasta

  1. UUDET KANSAINVÄLISET SUHTEET
    Ystävät toisista maista avaavat omaa maailmankuvaa sekä kykyä ymmärtää vieraita kulttuureita. On hienoa saada mahdollisuus luoda ystävyyssuhteita samanhenkisiin ihmisiin ympäri maailmaa. Hyvällä tuurilla tulevaisuudessa matkustettaessa löytyy yöpaikka, kun kehtaa kysyä!
  2. STROOPWAFELS
    Stroopwafels eli siirappivohveli. Tätä paikallista herkkua syötiin, ja paljon!
  3. SÄÄ
    Paikalliset kertoivat Hollannin olevan Suomen kaltainen maa, jossa sataa lähes aina. Meillä kuitenkin kävi tuuri, eikä leirin aikana satanut kuin kerran. Muuten oli aurinkoista ja lämpötilat pyörivät +30 asteen tienoilla, ah!
  4. SUOMALAISUUS
    Vieraiden kulttuureiden ympäröimänä alkaa löytämään itsestään suomalaisuutta. Ainakin omalla kohdalla identiteetti juuri suomalaisena sai kasvaa ja samalla oppi arvostamaan oman maansa hyviä puolia, kun vertailussa oli monia muita valtioita. On hienoa olla suomalainen.
  5. SOSIAALISUUS
    Lähes kaksi viikkoa tiivistä yhteiseloa, jolloin kaikki tarvitsemasi ihmiset ovat lähettyvilläsi koko ajan. Yksi parhaista asioista oli siis leiri-elämä ilman puhelinta ja ilman lähes minkäänlaista kontaktia sosiaaliseen mediaan.

Kuva: Viivi Keinänen