Piirilehti Pohjan Puhuri

Selaa menneitä Puhureita issuussa!

Piirilehti Pohjan Puhuri ilmestyy neljä kertaa vuodessa jokaiseen piirin partiolaisen kotiin. Lehden pääasiallisena kohderyhmänä ovat samoajat, vaeltajat ja aikuiset. Lisäksi Puhuri on tärkeä viestintäkanava nuorten jäsenten vanhemmille. Lehden toimituskuntaan kuuluvat päätoimittaja, toimitussihteeri, taittaja sekä aktiivisia toimittajia ja valokuvaajia.

Puhurin toimituskunta etsii jatkuvasti mukaansa uusia toimittajia ja kuvaajia, joten ota yhteyttä: pekka.vakiparta@partio.fi tai viivi.huttunen@partio.fi!

Aineisto

Onko sinulla juttuidea, valmista materiaalia tai vinkki toimitukselle? Puhuriin tuleva aineisto toimitetaan suoraan päätoimittajille (pekka.vakiparta@partio.fi tai viivi.huttunen@partio.fi) aina deadlineen mennessä. Pohjan Puhuri varaa oikeuden valita julkaistava sisältö sekä editoida saamaansa aineistoa, tästä toki ilmoitetaan!

Mediakortti 2020
Toimittajan ohjeet

Vuoden 2021 aineiston deadlinet

1/2020 19.1. (ilm. 19.2.)
2/2020 21.4. (ilm. 21.5.)
3/2020 17.8. (ilm. 17.9.)
4/2020 26.10. (ilm. 26.11.)

​Huomaa, että lehti saattaa deadline-päivänä olla jo täynnä.
Ole siis yhteydessä päätoimittajaan hyvissä ajoin!

Julkaisija

Pohjanmaan Partiolaiset ry
Ilmestyminen: 4 numeroa vuodessa
Levikki: 4500 kpl
Painopaikka: PunaMusta, Forssa

Tekniset tiedot

Koko: 185 x 255 mm
Väri: neliväri CMYK
Sivumäärä: 24 + kannet
Väriprofiili: Coated Fogra 39

Merkkimäärät

Täysin pitävää merkkimäärää on mahdotonta antaa: jos kuvia on paljon, tekstille on välttämättä vähemmän tilaa. Myös pitkä ingressi ja/tai otsikko vie tilaa itse jutulta. Mikäli kuvia taas ei ole ollenkaan, on tekstille runsaasti tilaa. Pyri kuitenkin pysymään annetuissa merkkimäärissä. Toimitus on sinuun yhteydessä, mikäli mittaa on tarpeen muuttaa!

2 aukeamaa: 4000-4800 merkkiä
Aukeama: 1500-2000 merkkiä
Sivu: 700-1200 merkkiä
Valokeila: 1500-2000 merkkiä
Kolumnit max.: 1500 merkkiä

Juttujen ja kuvien toimitus​

Lehtijuttu

Jutun voit toimittaa painoon kirjoitettuna vaikkapa Wordilla, OpenOfficella tai Notepad-ohjelmalla. Et siis tarvitse kalliita ohjelmistoja osallistuaksesi Puhurin tekoon.

Jotta toimituksen työ olisi vaivatonta, merkitse dokumenttiin selkeästi, mikä osa tekstistä on otsikko, ingressi ja mikä itse juttu eli leipäteksti. Mieti myös valmiiksi kuvatekstit ja muista ilmoittaa kuvaajan nimi! Älä koristele tekstiä turhaan, sillä toimituksen täytyy poistaa tekstistä kaikki tyylimuotoilut ennen taittoa.

Toimituksen työ helpottuu huomattavasti, jos teksti on sähköisessä muodossa. Kirjeet, skannatut tiedostot ja muut sellaiset toimituksen täytyy kirjoittaa uudestaan käsin, mikä vie aikaa.

Kuva

Pidä aina huoli, että käytössäsi on alkuperäinen, suurikokoinen kuvatiedosto. Älä siis pienennä ja pakkaa kuvia, sillä se tekee kuvista julkaisukelvottomia. Huomaathan, että myös Facebook, WhatsApp ja muut sosiaaliset mediat pakkaavat kuvatiedostoja! Paperille painettujen kuvien kuvanlaadun on hyvä olla paras mahdollinen, mikä kannattaa muistaa kameran asetuksia valittaessa.

Mikäli et ole varma, onko kuva sopiva lehteen, ole yhteydessä toimituskuntaan. Jos kuva on liian suuri lähetettäväksi sähköpostilla, voit hyödytää esimerkiksi muistitikkuja (ne palautetaan kyllä!) tai pilvipalvelua, kuten esimerkiksi ilmaista Google Drivea.