Oletko lähdössä tai toivoisitko lähteväsi partiolaisena ulkomaille, mutta et ole aivan varma mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon ennen koneeseen nousua? Ei hätää, täältä tulee vastauksia.

Tylsät, mutta tärkeät asiat

Ennen matkaa täytyy hoitaa kaikki paperihommat kuntoon. Jos on lähdössä reissaamaan ilman Suomen partiolaisten joukkuetta ja toivoo että partiovakuutus on voimassa, tulee reissusta tehdä etukäteen ilmoitus Suomen Partiolaisille. Suomen Partiolaisen jäsenten vakuutus on vasta toissijainen, joten kannattaa harkita myös omaa matkavakuutusta. Eurooppalainen sairaanhoitokortti on myös kätevä anoa ilmaiseksi Kelalta, jotta saa sairaanhoitoa EU:n sisällä.
Sopivasti reissua ennen on suositeltavaa tarkistaa myös passin toimivuus ja kohdemaan vaatima passin voimassaoloaika. Jos on lähdössä kauemmas, kannattaa hoitaa viisumit kuntoon ja mahdollisesti lähettää suurlähetystöön passikopiot. Passikopioita kannattaa varata myös itselleen, koska se nopeuttaa prosessia, jos passi katoaa.

Alaikäisen ei ole välttämätöntä näyttää lupalappua vanhemmilta tullitarkastuksen aikana Schengen-alueella liikuttaessa, mutta asia kannattaa kuitenkin tarkistaa kohdemaan suurlähetystön sivuilta. Lentoyhtiön suhtautuminen alaikäisten matkustamiseen kannattaa myös tarkistaa, jottei jää vieraan maan tulliin jumiin.

Reissuun voi ottaa matkaan myös vihon, johon kirjoittaa tärkeitä puhelinnumeroita ja vaikka osoitteita postikortteja varten. Aikainen lintu madon nappaa, joten ole ajoissa paperihössötyksen kanssa! Eli mieti ne passit, kertaa lentokentän pohjakartta, tarkista onko lentolipuissa oikea päivämäärä ja entä ne junaliput. Niin ja vielä pikkujuttu, muista tulostaa ne kaikki.

Mitä mukaan?

Todennäköisesti rahan säästäminen on aina positiivinen juttu reissaajalle, joten nyt korvat auki. Jos mahdollista pakatkaa ryhmän kanssa keveämmin, jolloin useampi voi pakata yhteen ruumaan menevään rinkkaan ja maksatte vähemmän.

Rinkalle voi myös harkita lentopussin eli suojapussin ostoa. Tosin osa yhtiöistä tarjoaa isoja, kestäviä muovipusseja jotka ajaa lentopussin asiaa, parasta on siis aktiivisena tarkistaa voisiko tässä olla paikkasi säästää.

Keveästi pakatessa automaattisesti vaatteidenkin määrä vähenee. Hajuhaittoja helpottaa, jos ottaa mukaan jonkinlaista pyykkipulveria ja lavuaarintulpan jottei pesuvesi karkaa.

Visa Electronisi ei välttämättä toimi matkakohteessa, joten käteinen voi olla kannattavampi vaihtoehto. Rahat kannattaa sijoittaa eri puolille matkatavaroita, jolloin voron iskiessä peli ei ole menetetty. Jos kuitenkin tahtoo käyttää korttia on järkevää tallentaa puhelimeen sen sulkunumero, joka toimii myös ulkomailla. Nettipankista voi myös asentaa käyttökohteeksi koko maailman, mikä minimoi turhautumisen määrän itse kohteessa.

On mukava, jos rinkan pohjalla kulkee myös virtapistokkeen muunnin puhelimen latausta varten, myös power bank on huippujuttu, jos leirikohteessa ei olekaan pistorasioita. Jos vaikka sattuisi niin, että ehdit soittaa ikävöivälle äidille reissun pältä.

Ruoka

Ulkomaille lähtiessä täytyy muistaa, että ruokakulttuuri ei välttämättä ole samanlainen kuin kotosuomessa. Useassa maassa on tarjolla vain kolme ateriaa päivässä jolloin suomalaisella tulee herkästi ikävä iltapalaa.

Suomessa allergikkoja on keskimääräisesti enemmän kuin monissa muissa maissa, joten erikoisruokavalio-ruoka voi olla leirikokille täysin uusi asia. Laktoosittoman ja maidottoman ero voi olla hankala ymmärtää, joten allergikkojen kannattaa olla tarkkoina ja muistaa ottaa allergialääkkeet mukaan. Allekirjoittanut on muun muassa selittänyt kokille, että ranskankermassa on maitoa.

Kasvisruokailijoiden kannattaa ottaa mukaan esimerkiksi soijarouhepussi ja tarvittaessa voi ystävällisesti pyytää kokkia heittämään sitä hieman sekaan. Varuiksi on suositeltavaa myös opetella selittämään hieman allergiasta tai ruokavaliosta kohdemaan kielellä tai edes englanniksi, jotta ymmärrys on molemminpuolista.

Muuta jännää

Lähteäkseen ulkomaanreissulle ei tarvitse olla vaeltaja. Kaukomatkalle voi lähteä jo vaikka tarpojaikäisenä, jos sopiva joukkue löytyy. Jos kaipaa haastetta KV-reissailuun, voi lähteä omatoimimatkalle tai kauemmas kotoa. Jos taas vähempi sählääminen ja enempi nauttiminen kiinnostaa, on järkevää lähteä joukkueen mukana. Facebookista löytyy myös ryhmä Suomalaiset partiolaiset ulkomailla – Finska scouter utomlands josta varmasti löytää matkaseuraa, jos vain pitää silmät ja korvat auki. Erilaisia ulkomailla järjestettäviä leirejä taas voi seurata vaikkapa WOSM:in nettisivuilta.

Oman ryhmän kanssa tai yksin voi rahaa lähteä keräämään, vaikka suurta ulkomaanprojektia ei (vielä) olisikaan kiikarissa. Kun sopiva reissu sattuu kohdalle niin on mukava yllätys, että rahoja ei tarvitse tyhjästä nyhjäistä.

Reissuun on hyvä lähteä avoimin mielin, sillä partio ei välttämättä ole samanlaista kuin mihin olet itse tottunut. Suomalaisten edustushuivi kaulassa tulee myös muistaa, että edustaa suomalaisia partiolaisia ja käyttäytyä sen mukaisesti. Kun lähtee rohkeasti mukaan, saa varmasti ystäviä!