Piirin kevätkokous oli poikkeusoloista huolimatta keskusteleva – lue tiivistelmä tärkeimmistä tapahtumista!

Pohjanmaan Partiolaisten kevätkokous järjestettiin 6.6.2020 Kokkolassa.  Poikkeusoloista huolimatta kokous sujui loistavasti, ja keskustelemaan päästiin useista kokouksen aiheista.

Pohjanmaan Partiolaisten kevätkokous 2020 pidettiin lauantaina 6.6. Kokkolassa. Paikalla oli edustettuina oli 18 lippukuntaa, minkä lisäksi kokousta saattoi seurata Youtube-streamin kautta.

Klo 13.00 alkaneen kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Arttu Tanner Oulun Metsänkävijöistä. Poikkeusoloista johtuen kokousosallistujien käytössä olevat äänimäärät sekä lippukuntien kokousedustajien määrä poikkesivat tavanomaisesta, mutta kokeneen puheenjohtajan ja valmistelun ansiosta kokouksessa päästiin rivakasti eteenpäin.

Teknisempien kokousseikkojen jälkeen vuorossa olivat huomionosoitusten jakaminen.

Piirinjohtajat Saija Kivelä Samposista ja Pekka Väkiparta Vainion Vesoista pääsivät luovuttamaan piirin Myötätuuli-kiertopalkinnon tänä keväänä Viessojat-lippukunnalle Eksymä-talvi-sm-kisan, Viking-vaelluksen ja Johtajatulet-tapahuman osallistumisaktiivisuuden perusteella. Lippukuntien toimintakilpailun palkinto Jussin lankku suuntasi tällä kertaa Samposille. Piirin vuoden 2020 Toimiviksi partiojohtajiksi nimitettiin Emmi Turpeinen Samposista ja Antti Karppi Vaasan Metsäveikoista.

Vaikka koronavirustilanteen vuoksi kokouksessa ei päästy laulamaan tai huutamaan, sai jokainen kokousosallistuja lausua mielessään onnittelut palkituille. Hyvä, kiva bra!

Ajankohtaisista asioista kokouksessa nostettiin esille tuleva Hile-talvileiri, joka vietetään kolmen piirin voimin pääsiäisenä 2021 Taivalkoskella. Leirinjohtaja Juho Kivelä hoksautti kokousosallistujia leirin paraikaa avoimina olevista päällikkötason pesteistä. Piirihallituksessa projekteista vastaava Emmi Turpeinen muistutti koronaviruksen aiheuttamien peruutusten ja siirtämisten takia muokatusta piirin pitkän aikavälin tapahtumakalenterista eli tähtikartasta. Myös monen syksyn tapahtuman ja kurssin ilmoittautuminen päättyy jo kesällä, eli esimerkiksi vaellus- ja erätaitokursseille sekä syksyn Hehkuille halajavan kannattaa pian suunnata piirin tapahtumakalenteriin!

Kevätkokouksessa esiteltiin myös piirin tilinpäätös vuodelta 2019, joka kokouksessa vahvistettiin sekä myönnettiin vastuuvapaus piirin hallitukselle sekä muille asianosaisille. Kevätkokouksessa piirihallitus esitteli myös piirin edellisen vuoden toimintakertomuksen hyväksytysti. Suomen Partiolaisten ja samalla Pohjanmaan Partiolaisten strategiaa toteuttavan toimintakertomuksen osalta kokousosallistujien puolelta esitettiin pyyntö jatkossa avata  strategian mittareiden toteutumista toiminnanaloittain toimintakertomuksessa. Tämä toive kirjattiin ylös, ja sitä aikoo piirihallitus jatkossa myös toteuttaa!

Keskustelua kokousosallistujissa herätti myös esitys piirin jäsenmaksuksi. Tällä hetkellä 1-jäsenen jäsenmaksu on ollut 25 euroa, 2-jäsenen 24 euroa. Piirihallituksen esitys (1-jäsen 26 euroa, 2-jäsen 26 euroa ja 3-jäsen 0 euroa) pohditutti muun muassa vallitsevan poikkeustilanteen sekä piirin taloudellisen puskurin kannalta. Esitys päädyttiin lopulta hyväksymään.

Kevätkokouksen päätettäväksi tuotiin myös sääntömuutos. Sääntömuutosehdotuksen mukaan piirihallitus valitaan kokonaisuudessaan yhtä aikaa, piirin tilintarkastajaksi valitaan henkilöiden sijaan tilintarkastusyhteisö, hyväksytään piirin kokouskutsut sähköisenä ja lisäksi tehdään sääntöjen päivitys.

Kokouskutsujen toimittamista jatkossa sähköisesti käsitelleeseen sääntömuutokseen toivottiin tarkempaa mainintaa kutsuun liittyvien liitteiden (esimerkiksi esityslista ja esitys menettelytapasäännöstä) toimittamisesta. Piirihallitus piti pyydettyä tarkennusta erinomaisena täsmennyksenä, ja päätyi muuttamaan esitystään vastaamaan kokousyleisön toivetta. Sääntömuutos päädyttiin keskustelun jälkeen hyväksymään.

Seuraavaksi kokouksen asialistalla oli vaalitoimikunnan valinta. Pestihaku vaalitoimikuntaan oli ollut ennen kokousta auki, ja kokouksessa päästiinkiin käytännössä suoraan vahvistamaan sen jäsenet. Piirin syyskokouksessa valittavia uusia piirihallituksen jäseniä tulevat etsimään ja esittelemäänKatariina Kattelus (Pohjolan Pirteät), Tiia Kivi (Halkokariset) ja Pekka Väkiparta (Vainion Vesat). Vaalitoimikunnan puheenjohtajaksi valittiin lisäksi piirihallituksen edustaja Taneli Salonen (Halkokariset).

Perinteisesti Pohjanmaan Partiolaisten kokouksissa esitellään ja hyväksytään myös ajankohtaista aihetta käsittelevä julkilausuma. Tämän kevään koulutusaiheinen Koulutus on tie hyvään johtajuuteen –julkilausuma hyväksyttiin sellaisenaan.

Kokonaisuudessaan Kokkolan kevätkokous sisälsi paljon puheenvuoroja lippukuntien edustajilta kuin piirihallitukseltakin. Hyvähenkistä keskustelua heräsi moneen aiheeseen ja näkökulmaan liittyen. Kokouksen streamia vaivasivat ajoittain tekniset ongelmat, mutta katselutilastojen perusteella sen kautta kokousta seurasi kymmenkunta kiinnostunutta.

Puheenjohtaja Arttu pääsi päättämään kokouksen ajassa 16.47.

 

Ps. Piirin syyskokouksessa uutta piirihallituksen valitsemistapaa päästään testaamaan ensimmäistä kertaa, ja tällöin auki ovat kaikki piirihallituksen pestit. Omaa kiinnostuneisuutta vastuutehtäviin kannattaakin pohtia jo nyt!