Aikuinenkin tarvitsee oman partiopolkunsa

08.01.2018 - 11:30   •   Muut asiat

Muistatko mikä sai sinut lähtemään vapaaehtoiseksi partioon? Ehkä olet ollut mukana lapsesta saakka, ehkä päädyit mukaan oman lapsesi kautta? Oli polkusi partion piiriin millainen tahansa, veikata voisi, että jossain vaiheessa joku ehdotti sitä sinulle? "Tässähän on sinulle sopiva pesti!" tai "Tulisitko apukäsiksi yöretkelle?"

Olet varmasti kuullut ennenkin, että ihmiset kyllä tulevat mukaan, kun heitä pyytää. Tämä on ihan totta, mutta tärkeää on miten pyydetään. Jos kaipaat uusia ajatuksia, kannattaa käydä läpi vaikkapa Uudenmaan partiopiirin alueministeri Mari Sundellin koostama tietopaketti aikuisrekrystä.

Mikäli lippukunnassa on tarvetta uusille lisäkäsille, ensimmäiseksi tärkein tehtävä lienee laskea vaatimustasoa. Jos se täysin valmis ja pätevä lippukunnan johtajiston jäsen olisi tarjolla, hän olisi jo lippukunnassasi. Nyt kannattaakin ohjata itsensä ajattelemaan, miten luodaan mielenkiintoinen ja omaa osaamistasoa vastaava partiopolku sellaiselle, joka ei vielä niin sulavasti ui partiomenetelmän virrassa. Harva on heti valmis hyppäämän esimerkiksi vuosien tai kuukausienkaan mittaiseen pestiin, vaan tarvitsee pientä tutustumisjaksoa. Aikuisellekin pitää luoda mahdollisuus tulla ensin tutuksi partion kanssa, jotta heille kasvaa tunne siitä, että he pärjäävät lippukunnan toiminnassa.

Kun esimerkiksi sudenpentujen vanhempien rekryäminen mukaan onnistuu hyvin, käsissäsi on arvokas ja sitoutunut voimavara. Kysy vaikka aluetyöstä vastaavalta piirihallituksen jäseneltä Timo Valtaselta. Nykyisin piiritoiminnassa ja lippukuntansa johtajana toimiva mies on alunperin ohjautunut partiotoimintaan oman lapsensa kautta. Onkin tärkeää, että uusia ihmisiä jaksetaan kysyä mukaan henkilökohtaisesti - uudestaan ja uudestaan. Tämä pitää esimerkiksi lasten vanhemmat lähellä toimintaa. Vaikka joku ei ikinä ottaisikaan uutta sudenpentulaumaa johdettavakseen, hänestä voi silti kehkeytyä noheva apu lippukunnan retkille, tempauksiin tai  esimerkiksi sairastapausten tuuraajaksi.

Eikä kannata turhaan pelätä lippukunnan ulkopuolelle kurottamistakaan. Esimerkiksi työkaverisi tai pedagogiikkaa opiskeleva nuori voi hyvinkin olla vapaaehtoistehtäviä vailla.

Lisää aikuisrekrymateriaalia on koottu nyt niin partion lippukuntasivustolle ja Parempi Lippukunta -blogiin.