Piirin tunnus ja symboliikka

Pohjanmaan Partiolaiset ry:n ensimmäisessä syyskokouksessa lauantaina 11.10.2008 julkistettiin vuoden ikäisen partiopiirin uusi symboli, jonka ovat suunnitelleet Raisa Lindeman ja Karoliina Juutinen Pohjan Veikot -lippukunnasta.

Piirihallituksen järjestämä piiritunnuksen avoin suunnittelukilpailu järjestettiin alkukesästä 2008. Voittajatyö valittiin kilpailun 16:n parhaan joukosta. Työnimellä ”Myötäinen” kulkeneessa merkissä on Pohjanmaan Partiolaisten lyhenteestä PP sommiteltu monogrammi, johon on liitetty partiolilja ja kolmiapila. Monogrammi kuvastaa tuulta, joka puhaltaa laajan piirin joka kolkassa – niin tuntureilla kuin merelläkin purjeita pullistaen.

Työnimellä ”Myötäinen” kulkenut merkki on suorakaiteen muotoinen, vihreässä kentässä valkoinen Pohjanmaan Partiolaisten lyhenteestä PP sommiteltu monogrammi, johon on liitetty partiolilja ja kolmiapila. Monogrammi on suunniteltu niin, että sen voi piirtää tunnistettavasti vapaalla kädellä nopeasti lähes mihin vain (esim. tavaroita merkattaessa). Partiolilja ja kolmiapila on muokattu Suomen Partiolaisten ja maailmanjärjestöjen (WOSM, WAGGGS) logoista niin, että ne istuvat monogrammiin.

Tunnuksen taustaväriksi valittiin vihreä, koska merkin haluttiin erottuvan selkeästi sinisestä ja ruskeasta partiopaidasta. Vihreä symboloi mm. metsää, luontoa, kasvua, nuoruutta, energiaa ja tulevaisuutta.

Merkin teeman lähtökohtana on ollut tuuli, koska sitä löytyy koko piirin alueelta - niin tuntureilta kuin mereltäkin. Monogrammissa voidaan nähdä tuulessa pullistuneet purjeet, joten se sopii hyvin piirin nimistössä käytettyyn tuuli-teemaan, jota tullaan jatkossa kehittelemään piirilehti Pohjan Puhurista edelleen.