Ohjelma

Sykähdyksessä on luvassa yhteistä ohjelmaa sekä työpajoja. Tältä sivulta löydät lisätietoa päivän aikataulusta ja työpajoista.

Sykähdys päivän aikataulu 6.4.2024

  • 8.30-9.30 aamukahvi
  • 9.20 Tervetulosanat ja ohjeistus
  • 9.30-10.30 työpaja 1
  • 10.45-11.45 työpaja 2
  • 11.45-12.30 lounas
  • 12.30-13.00 puheenvuoro Satu Salo-Jouppila, Partiopolkuni – Mitä kaikkea partiossa voikaan tehdä?
  • 13.15-14.15 työpaja 3
  • 14.15-15.00 päiväkahvi + valtakirjojen tarkistus
  • 15.00-17.00 Pohjanmaan Partiolaiset ry kevätkokous
  • 17.00 päivällinen
  • n.18.00 iltaohjelma. Iltaohjelmaan voi osallistua oman aikataulun mukaisesti koko ajaksi tai osaksi aikaa. Ohjelma loppuu 20.30.

Toteutuvat työpajat

klo 9.30-10.30klo 10.45-11.45klo 13.15-14.15
Kaikki Mukaan -koulutus (2h)Kaikki mukaan -koulutus (2h)Kumppanuuksien ABC
Perhepartio-ohjaajien tapaaminen (2h)Perhepartio-ohjaajien tapaaminen (2h)Lippukunnan viestintä- ja markkinointikoulutus
PJPK-johtamistehtävän ohjaajan koulutus (2h)PJPK-johtamistehtävän ohjaajan koulutus (2h)Lippukuntien uudet toimintatavat -työpaja
Sosiaalisen saavutettavuuden koulutusYmpäristöhavaintoja partiossaNäin luot kisakulttuurin lippukuntaan
Lisää aikuisia lippukuntaan!Palautekulttuuri toiminnan kehittämisen työkalunaOhjelmauudistus työpaja
Pestaajien sparraushetkiSamoajat – kohderyhmää ja/vai lippukunnan nakkikoneita?Ympäristöhavaintoja partiossa
Lippukunta syyskuntoon – valmennuksen tapaaminen

Työpajakuvaukset

Järjestäjä: Perhepartiojaosto
Kesto: 2 h

Tapaamisessa saadaan vinkkejä ja ideoita perhepartion pyörittämiseen lippukunnissa. Luvassa keskustelua, leikkejä sekä käytännön vinkkien jakamista.

Järjestäjä: PJPK-jaosto
Kesto: 2 h

Koulutus on partiojohtajille, jotka haluavat oppia ohjaamaan PJPK-kouluttautujan johtamistehtävää laadukkaasti koko koulutuksen ja johtamistehtävän ajan. Lisäksi tutustutaan 2024 voimaantulleisiin valtakunnallisiin johtamistehtävän ohjeisiin ja prosessiin. 

Järjestäjä: Kasvuryhmä
Kesto: 2 h

Kaikki mukaan -koulutus on suunnattu kaikille ryhmänjohtajina toimiville nuorille ja aikuisille. Koulutus antaa keinoja haastavien ja vauhdikkaiden ryhmien tai ryhmän jäsenten kanssa toimimiseen, mutta antaa konkreettisia toimintatapoja ja ajateltavaa ihan jokaiselle ryhmää johtavalle.

Järjestäjä: Taru Pulkkinen
Kesto: 1 h

Tässä työpajassa pääset kehittämään palautekulttuurin rakentamisen taitojasi! Yhdessä kehitämme taitojamme vahvistaa ryhmän ilmapiiriä, jossa palautteen antaminen ja vastaanottaminen ovat luonteva osa johtamista ja vuorovaikutusta. Tule mukaan työpajaan, jossa jaamme kokemuksia, opimme toisiltamme ja innostumme yhdessä palautekulttuurista! Työpaja sopii kaikille pestistä ja ikäkaudesta riippumatta.

Järjestäjä: Yhteiskuntasuhteiden ryhmä
Kesto: 1 h

Käymme läpi Kestävästi partiossa -tunnuksen kriteerit, sekä ohjeet miten tunnusta haetaan. Osallistujilla on työpajassa aikaa käydä oman lippukuntansa tilanne läpi ja kysyä selvennyksiä kriteereihin.

Järjestäjä: Yhteiskuntasuhteiden ryhmä
Kesto: 1 h

Pääset tutustumaan miten hiilijalanjälki lasketaan lippukunnan tapahtumille ja mitä tietoja laskemista varten tarvitaan. Tutustumme samalla Talla työkalun käyttöön. Tapahtumalaskuri Talla on kehitetty yksittäisen tapahtuman, leirin tai matkan hiilijalanjäljen laskentaan.

Järjestäjä: Yhteiskuntasuhteiden ryhmä
Kesto: 1 h

Mikä kumppanuus? Onko niitä? Tarvitaanko niitä? Kuka niitä hoitaa?
Tässä työpajassa perehdytään kaikkiin näihin kysymyksiin kumppanuuksista.

Järjestäjä: Kasvuryhmä
Kesto: 1 h

Onko viikkotoiminta lippukunnassanne haastavaa? Eikö johtajistossa riitä paukut toteuttamaan partiota viikoittain? Tässä työpajassa pohditaan uusia tapoja tehdä partiota. Ota omat hyvät vinkit omasta lippukunnastasi mukaan ja työstetään erilaisista toimintatavoista eri tilanteissa oleville lippukunnille sopivia. 

Järjestäjä: Kasvuryhmä
Kesto: 1 h

Työpajassa tehdään porukalla koulutuksen palautettava tehtävä. Tämä on lippukunnan toimintasuunnitelman osa, jossa tuodaan esiin keinot, joilla mahdollistetaan partioon osallistuminen kaikille. Olethan siis suorittanut koulutuksen itsenäisen osion Moodlessa jo etukäteen.  

Järjestäjä: Ansiomerkkitoimikunta
Kesto: 1 h

Onko ansiomerkkijärjestelmä sinulle vieras tai sekava? Etkö tiedä mitä merkkiä hakisit, koska, kenelle ja millä ansioilla? Tässä työpajassa avataan ansiomerkkijärjestelmä. Saat käsityksen mitä ansiomerkkejä on, koska niitä haetaan, mitä hakemusta tehdessä on otettava huomioon ja kuinka hakuprosessi etenee aina hakemuksesta luovutukseen.

Järjestäjä: Petri ”Pete” Patronen, Pestausvastaava, SP vapaaehtoistuki
Kesto: 1 h

Pestauskulttuurin edistämien lippukunnissa, A-jäsenillä ja SP:n vapaaehtoisille
Rekrytoinnin ja pestaamisen ero
Mistä löytyy henkilöitä
Pestaamisen kriteerit
Pestin sisällön määrittäminen
Väli- ja päätöspestikeskustelun merkitys

Järjestäjä: SP ohjelmauudistuksen projektiryhmä/Juulia Tavasti
Kesto: 1 h

Ohjelmauudistuksen työpajassa on ensin lyhyt katsaus Ohjelmauudistus 2028 – projektiin. Varsinaisessa työpajaosuudessa pääset vaikuttamaan siihen, miltä partiomenetelmä näyttää ja mitä se sisältää viiden vuoden päästä.

Järjestäjä: Meripartiojaosto
Kesto: 1 h

Käydään läpi uudistuneet turvallisuusohjeet partiotoimintaan vesillä. Kaikille lippukunnilla, joilla on ohjelmaa veneilystä uintireissuille.

Järjestäjä: Ensiapujaosto
Kesto: 1 h

Työpaja on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat harjoitella ja kertailla elvytystä sekä kokeilla deffan käyttöä. Jos aikaa jää kertaillaan muita hätäensiaputaitoja.

Järjestäjä: Pinkkipartio
Kesto: 1 h

Koulutuksessa perehdytään käytännönläheisesti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen näkökulmaan partio-ohjelmaan ja – toimintaan. Miten moninaisuus näkyy partiossa, miten sen huomiointia voisi tai tulisi kehittää?

Järjestäjä: Pinkkipartio
Kesto: 1 h

Sateenkaaripartiolaisten vertaistapaamisessa kaikenikäiset sateenkaaripartiolaiset pääsevät tapaamaan toisiaan, sekä purkamaan yhdessä kokemuksiaan vähemmistönä partiotoiminnassa.

Järjestäjä: Suomen ympäristökeskus
Kesto: 1 h

Lähde mukaan oman ryhmän tai jopa lippukunnan voimin tekemään ympäristöhavaintoja rannalta! Työpajassa tutustutaan roskan, pienen roskan, vedenlaadun ja sinilevän havainnointiin ja tulosten raportointiin käytännössä. Saat vinkit lippukunnan oman havaintopaikan perustamiseen ja monipuolisten lisämateriaalien (kuten leikkien, pelien ja pohdintatehtävien) hyödyntämiseen esimerkiksi kesäleirillä tai retkellä. Suomen ympäristökeskus hyödyntää eri puolella Suomea tehtyjä havaintoja ja järjestää loppuvuodesta palautetilaisuuden kaikille havaintojen tekoon osallistuneille.

Kansalaishavainnoinnin ohjelmakokonaisuus johdattaa eri ikäkausien partiolaisia kohti aktiivista ja vaikuttavaa, ympäristötietoista kansalaisuutta.
Tehtävät ja materiaalit löytyvät partion ohjelmasivuilta: Tutki rannan vedenlaatua ja roskaisuutta | Partio-ohjelma

Järjestäjä: Turvallisuusjaosto/Elina Ihanus
Kesto: 1 h

Jos toimit lippukuntasi turva-aikuisena, tämä tapaaminen on juuri sinua varten. Keskustellaan millaisia kokemuksia turva-aikuisen pestissä on tullut, koetaanko pesti tärkeäksi ja saavatko turva-aikuiset pestiinsä tarvitsemaansa tukea.

Pohditaan myös turva-aikuisen roolia tulevilla kesäleireillä ja sisältyvätkö häirintäyhdyshenkilön tehtävät automaattisesti turva-aikuiselle vai jollekin muulle.

Järjestäjä: Koulutusryhmä/Mari Tuunainen
Kesto: 1 h

Samoajaikäkausi on monenlaisten toiveiden ja paineiden keskiössä. On taskuja, ryhmänohjaajakoulutusta, nuorempien partiolaisten esikuvana olemista, lippukunnan yhteisiä tapahtumia… ja samoajilla muutakin elämää.  
Tule pohtimaan porukalla, miten lippukunta voisi tarjota mielekästä, kasvatustavoitteita tukevaa tekemistä samoajille polttamatta siinä sivussa ketään samoajaikäistä tai vanhempia johtajia loppuun.   

Järjestäjä: Satu Salo-Jouppila
Kesto: 1 h

Miten uusia tekijöitä saadaan mukaan lippukuntaan? Se ei ole rakettitiedettä, mutta muutama juttu on hyvä pitää mielessä. Tule poimimaan parhaat vinkit partion markkinointiin aikuisille, uusien vapaaehtoisten innostamiseen ja siihen, miten heistä tulisi pitkäikäisiä partiolaisia. Työpaja on suunnattu kaikille, joilla on halua kertoa partiosta aikuisille ja jotka voisivat huolehtia uusista aikuisista heidän partiopolun ensiaskelilla. Työpajan pitää Satu Salo-Jouppila, joka on tehnyt pitkään vapaaehtoisena hommia aikuisten rekrytoinnin ja partion markkinoinnin parissa. 

Järjestäjä: Kaisa Hautala
Kesto: 1 h

Innostaako partiotaitokilpailut? Haluaisitko oppia puhumaan sujuvaa pt-kisaa ja käyttämään esim. termejä RuHa, Orvi ja JTMK sujuvasti? Kuka siellä kisoissa tekee ja mitä?
Oletko joskus miettinyt, että olisi kiva päästä kokemaan kisat järjestäjäpuolella, mutta et ihan tiedä mitä sä voisit siellä tehdä?
Tässä työpajassa saat tietää mitä tekevät esim. rastipäällikkö, tulostoimisto ja ratamestari. Ketä kaikkia muita tarvitaankaan onnistuneiden kisojen järjestämiseen ja mitä se RuHa tarkoittaa.

Ilmoittaudu mukaan, koska sekä kisaaminen että pt-kisojen tekeminen on partion parhautta!

Järjestäjä: Fanny Juusola
Kesto: 1 h

Työpajan tavoitteena on antaa ideoita ja käytännön tapoja lippukunnille kisakultturiin luomisesta: Muun muassa: miten järjestää ilmoittautuminen kilpailuihin lippukunnan sisällä kootusti, miten ottaa kilpailut huomioon lippukunnan budjetissa, miten innostaa ja rohkaista (uusia) ihmisiä kisaamaan ja miten valmistautua kisoihin.

Pajaan voi osallistua runsaammalla kisakokemuksella tai vaikkei olisi ollut ikinä partiotaitokisoissa – riittää, että on kiinnostunut kuulemaan aiheesta lisää.

Järjestäjä: Viestintäryhmä, alueryhmä
Kesto: 1 h

Lippukunnan viestinnällä ja markkinoinnilla on iso vaikutus siihen, löytävätkö alueen potentiaaliset partiolaiset lippukuntaanne ja partio harrastuksen pariin. Käymme koulutuksessa läpi mitä lippukunnastanne olisi vähintään löydyttävä Googlettamalla ja mitä kaikkea tämän minimin lisäksi olisi hyvä löytyä.
Miten olla aktiivinen somessa ja millaista sisältöä someen kannattaa laittaa ja mitä muita viestintävälineitä kannattaa hyödyntää.

Järjestäjä: Valmentajajaosto
Kesto: 1 h

Tämä tapaaminen on osa Lippukunta syyskuntoon -valmennusta ja tarkoitettu vain valmennukseen osallistuville lippukunnille.

Kuvat: Heikki Heinonen, Meeri Rasivirta